Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Reinfeldt vill skärpa sexköpslagen

Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) var emot sexköpslagen när den infördes 1999. Men nu tycker han att den är bra och vill till och med skärpa den. Sex med barn under 18 år ska leda till fängelse, sade moderatledaren i sitt jultal på måndagen.

Glöggen och julgodiset var framdukad när idel moderat adel samlades i Högloftet på Skansen i Stockholm var för att lyssna till sin partiledares traditionella jultal. Men den mysiga julstämningen försvann när Fredrik Reinfeldt äntrade talarstolen.

– En del av det jag kommer att berätta kommer att vara ganska mörkt, inledde Reinfeldt.

Utifrån Anders Roslund och Börje Hellströms sex kriminalromaner, som han läst, uppehöll han sig vid det svenska samhällets mörka sidor. Han lyfte fram unga kvinnor från andra länder som utnyttjas som de mest ofria i landet som ett frihetsparti som Moderaterna borde bry sig mycket om.

Trots att Moderaterna röstade emot sexköpslagen i riksdagen 1999 tycker M-ledaren 14 år senare att lagen fyller ett viktigt syfte.

– Det är bra att den finns, medgav han.

Reinfeldt visade en hög med papper som lagts upp vid scenen som illustration av antalet sexbrott som polisanmälts sedan den nya lagen trädde i kraft: 4.782 stycken.

– Vet ni hur många som lett till fängelse? undrade Reinfeldt.

Han svarade själv:

– Noll.

Han uppmanade svenska män att inte vara en del av efterfrågan på sexuella tjänster, men vill också skärpa lagen. Det vanligaste straffet som utdöms när gärningsmännen erkänner är 50 dagsböter.

– Det är dags att fängelse ska gälla för sexköp, inte bara böter, sade Reinfeldt.

Moderaterna vill att fängelse ska gälla som minimistraff när minderåriga mellan 15 och 18 år utnyttjas. Han vill också se över sexköpslagen så att polisen ska kunna komma åt personerna som styr.

Ni var emot sexköpslagen när den infördes. Hade ni fel då från Moderaternas sida?

– Jag tycker att det är bra att den finns. Men de invändningar som Moderaterna hade, har i realiteten visat sig vara möjligen problemet med sexköpslagen med väldigt svåra bevislägen. Skälet till att fler lagförs är helt enkelt att fler män erkänner, säger Fredrik Reinfeldt till DN.

– De som använder den är överens om att den trycker tillbaka efterfrågan, säger han.

Han berättade också om sina besök hos Stadsmissionen i Göteborg och i Husby i norra Stockholm där 500 anmälda snatterier på den lokala Ica-affären inte lett till att någon gripits.

Reinfeldt menar att ökade resurser som regeringen tillfört för att bekämpa brottsligheten har gett resultat. Men han medgav att åtgärderna inte hjälpt för att komma åt högre skikt i de kriminella nätverken.

Partiet vill även att kravet på samtycke för att underkasta sig ungdomstjänst ska tas bort och korta ner tiden för när påföljd ska avtjänas.

– Det ska ta max två månader, sade Reinfeldt.

Moderaterna anser att unga ska kunna få ungdomstjänst, även om den dömde inte själv är med på det genom att man tar bort samtyckeskravet.

– I realiteten är det märkligt att den som döms själv ska kunna bestämma att avstå från ungdomstjänst, sade Reinfeldt.

Fakta: M:s förslag

Moderaternas fem förslag för att bekämpa ungdomsbrottslighet och människohandel:

  • Lagstiftningen av människohandel som gällt sedan 2002 ska utvärderas.
  • Straffen ska skärpas för köp av sexuella tjänster. Det vanligaste straffet i dag är dagsböter.
  • Köp av en sexuell handling av barn i åldern 15-18 år ska ge fängelse, inte som i dag ofta böter.
  • Kravet på samtycke för ungdomstjänst i åldrarna 15-17 år ska tas bort.
  • Ungdomstjänst ska börja verkställas inom två månader, inte sex månader som det ofta kan dröja i dag.

Källa: Moderaterna

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.