Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Reinfeldts överenskommelse med S upprör småpartier

Kristdemokraterna, Centern och Folkpartiet informerades först i efterhand om statsminister Fredrik Reinfeldts uppgörelse med nye S-ledaren Håkan Juholt att de Gripenplan som skickas till Libyen inte ska få angripa mål på marken. Det erfar DN.se.

Enligt uppgift ville även Moderaterna att Sverige skulle delta fullt ut i den Nato-ledda insatsen. Men i sista stund ändrades formuleringen efter krav från Socialdemokraterna.

Reinfeldts agerande att inte förankra beslutet hos de tre småpartierna i har väckt irritation.

– Vi ställdes inför fullbordat faktum. Det fanns ingenting att göra, säger en källa inom ett av de mindre regeringspartierna till DN.se.

Men Folkpartiledaren och vice statsminister Jan Björklund anser att han  
fått tillräcklig information om uppgörelsen med Socialdemokraterna  
av statsminister Fredrik Reinfeldt.

–Jag var medveten om att Socialdemokraterna ställde det kravet, säger han.

Det var Socialdemokraterna med den nyvalde partiledaren Håkan Juholt som satte stopp för att de åtta svenska Jas-planen ska få delta i stridsinsatser på marken i Libyen. Kristdemokraterna och Folkpartiet hade velat gå längre.

– Vi riskerar att bli åskådare när civila drabbas. Jag tycker att vi skulle varit med fullt ut i den här insatsen, säger Mikael Oscarsson, KD-ledamot i försvarsutskottet.

Även folkpartiledaren Jan Björklund är kritisk. Han påpekar att det inte finns så många libyska flygplan kvar som kan bryta mot flygförbudet och anklagar Socialdemokraterna för att ha drivit fram en "halvmesyr".

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att han prioriterat bred uppslutning när han förhandlat med oppositionen och vill inte gå in på vad hans parti tycker i frågan.

– Det handlar nu om att Sverige går in i en krigsinsats. Jag har tagit på mig att hålla tillbaka vad Moderaterna tycker i det här fallet. Det viktiga är att vi får en bred sammanslutning med mycket brett stöd i Sveriges riksdag, säger Reinfeldt.

Enligt uppgift till DN.se ville även Moderaterna att Sverige skulle vara med på hela den Nato-ledda insatsen som är uppdelad i tre kategorier: upprätthålla flygförbudszonen, upprätthålla vapenembargot och skydda civila på marken.

I sista stund tvingade Socialdemokraterna fram en ändring som innebär att de åtta svenska Gripen-planen bara ska upprätthålla flygförbudszonen.

Det innebär att de svenska planen inte ska medverka i stridsinsatser mot mål på marken. Däremot har de rätt till självförsvar och får besvara eldgivning från till exempel luftvärnskanoner på marken.

– Markbekämpning är något oerhört komplicerat. Vi kan inte vara säkra på hur Gadaffi sätter samman sina trupper. Vi kan inte vara säkra på att det inte är drogade barnsoldater som han driver framför sig. Vi kan inte skjuta när vi inte vet vad vi skjuter på, säger S-ledaren Håkan Juholt till DN.

Men är det inte risk att svenska Jas-polioter blir åskådare när civila dödas i Libyen?

– Nej, det är en avsevärt större risk att vi skjuter på fullkomligt oskyldiga människor.

Beslutet att skicka Jas-planen fattades efter att Sverige i tisdags morse fått en förfrågan från Nato. Totalt är Sverige redo att skicka omkring 130 personer, åtta Gripenplan, ett Herkulesplan för lufttankning och ett spaningsplan. Dessutom kommer svenska officerare att placeras ut vid staber som leder insatserna.

Regeringens förslag ska snabbehandlas. Riksdagen väntas kunna fatta beslut på fredag. Miljöpartiet kommer precis som Socialdemokraterna att rösta ja.

Vänsterpartiet bestämmer sig i dag, onsdag. Sverigedemokraterna väntas säga nej till regeringens förslag.

Regeringen beräknar att den svenska insatsen kostar cirka 200 miljoner kronor att genomföra.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.