Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Rekordlåga siffror för Centern

Centerledaren Annie Lööf.
Centerledaren Annie Lööf. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Centern sjönk 1,3 procentenheter i Sifos januarimätning till 3,2 procent, partiets sämsta resultat någonsin i en Sifo, och under riksdagsspärren. Resultatet är statistiskt säkert.

Socialdemokraterna ökade 1,5 procentenheter sedan december till 33,6 procent. Moderaterna gick fram 1,1 procentenhet till 29,3 procent.

Sifo frågade 1.935 väljare den 7–17 januari vilket parti de skulle rösta på vid val i dag. Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten publicerar mätningen.

Det ligger nära till hands att tro att Centerns lägsta resultat i en Sifo sedan man startade de regelbundna väljarbarometrarna 1967 har att göra med den senaste tidens diskussioner. De har handlat om ett antal punkter i det idéprogram som partiet presenterade den 18 december.

De mest kontroversiella punkterna rör fri invandring, möjlighet till månggifte, den lagstadgade arvsrätten, federalism samt att ersätta skolplikt med läroplikt. Att programmet också orsakat interna konflikter har inte förbättrat saken. Programmet är på remiss.

Centerns partistyrelse fattar beslut om programmet i mitten av februari och medlemsorganisationerna och enskilda medlemmar kan komma med synpunkter fram till den 5 februari. På den extra stämman den 22-24 mars fattas beslut om programmets slutliga utformning.

Sifo-mätningen

Moderaterna 29,3 (+1,1)
Folkpartiet 6,2 (+0,8)
Centerpartiet 3,2 (-1,3)
Kristdemokraterna 4,5 (+0,9)
Socialdemokraterna 33,6 (+1,5)
Miljöpartiet 9,0 (-0,7)
Vänsterpartiet 4,6 (-1,3)
Sverigedemokraterna 9,1 (-0,9)
Alliansen (M, FP, C, KD) 43,2 (+1,5)
Rödgröna (S, MP, V) 47,2 (-0,5)

Siffrorna inom parentes markerar förändringen sedan decembermätningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.