Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Rekordlågt förtroende för euron

Svenskarnas förtroende för euron är rekordlågt i Skop:s novembermätning. Färre än var tionde svensk tycker att Sverige ska gå med i EMU och byta ut kronan mot euron.

Det är första gången hittills som stödet ligger under tio procent.

"Det är sällan som man ser en långvarig opinionskantring av denna stormstyrka", säger analytikern Örjan Hultåker.

1.000 personer har intervjuats i undersökningen.

Euroförespråkaren Carl B Hamilton (FP) är inte överraskad över resultatet i Skopundersökningen.

– Det är inte förvånande mot bakgrund av den senaste tidens skuldkris i Europa. Men det är inte eurons fel utan skulduppbyggnaden i vissa länder. Om man driver en vettlös ekonomisk politik spelar valet av valuta inte så stor roll, det går illa i vilket fall som helst, säger han.

Hamilton påpekar att vissa euroländer klarat sig bra, som Finland, Nederländerna och Tyskland, medan länder som inte har euron klarat sig dåligt, som Storbritannien och USA. Han jämför ekonomin i Sverige och Finland sedan euron infördes.

– Båda länderna har haft nästan exakt samma ekonomiska utveckling i BNP per capita, sysselsättning, arbetslöshet och budgetkontroll. Frågan är om man vill att Sverige ska delta i det europeiska samarbetet eller inte, om vi ska skydda våra intressen eller stå utanför. Det är det som är avgörande om man ska rösta ja eller nej i en tänkt euroomröstning.

Carl B Hamilton tror inte att euron är ett omöjligt projekt i Sverige.

– När man ridit ut stormen som nu råder återkommer frågan för Sverige — vill vi vara med eller stå utanför. Om vi är med kan vi hindra andra länder från att fatta beslut som kan skada oss.

Svenskarna och euron

Skop frågade:Tycker Du att Sverige skall gå med i EMU och ersätta kronan med Euron?

November 2011

Ja, till euron: 9,7 procent

Nej, till euron: 87,6

Ej svar: 2,7

November 2010

Ja, till euron: 23,5 procent

Nej, till euron: 73,2

Ej svar: 3,3

Källa: Skop

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.