Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Rekordlågt förtroende för regeringen

Förtroendet för regeringen är rekordlågt. Inte ens var fjärde väljare tycker att regeringen gör ett bra jobb, visar DN/Ipsos.

- De enda som är nöjda är S-väljarna, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

I DN/Ipsos marsmätning, som publicerades i lördags, noterade Socialdemokraterna med 28,9 procent sitt bästa opinionsstöd på ett år. Jämfört med bottennoteringarna i december och januari var det en statistisk signifikant ökning för S.

Men Socialdemokraternas försiktigt positiva trend har inte smittat av sig på regeringen. Förtroendet för regeringen är fortsatt lågt, visar en DN/Ipsos-mätning som genomfördes samtidigt som väljarbarometern. Av de tillfrågade uppger endast 23 procent att de anser att regeringen gör ett bra jobb.

Foto:

Det är en historiskt mycket låg siffra. Under regeringen Reinfeldts sista år vid makten hade man förtroendesiffror på omkring 40 procent - utan att bli omvald.

– Det är egentligen bara vid två tillfällen som förtroendet för regeringen varit nere på de här låga nivåerna. Det var under Göran Perssons första år, efter budgetsaneringen. Regeringen Persson var sedan nere på ungefär samma nivåer 2005 när kritiken mot regeringens tsunamihantering var som mest intensiv, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Regeringen har haft en skakig resa sedan tillträdet i oktober 2014, vilket till stor del förklarar de låga förtroendesiffrorna. Flera mätningar har visat att det finns ett utbrett missnöje med regeringens agerande under höstens flyktingsituation. Att regeringen redan från början hade ett begränsat stöd i riksdagen är en annan viktig orsak.

– De enda som egentligen är nöjda just nu, där åtminstone en majoritet är nöjda, är S-väljarna. I övrigt är det olika grader av missnöje som kommer fram i siffrorna, säger David Ahlin.

Bland miljöpartisterna tycker färre än hälften, fyra av tio, att regeringen gör ett bra jobb. Vänsterväljarna är ännu mer missnöjda. På ett år har stödet bland V-anhängarna, trots budgetsamarbetet med regeringen, nästan halverats. Endast var femte V-väljare är nöjd med regeringens arbete.

– Även om Vänsterpartiet betraktas som en del av regeringsunderlaget, så är det väldigt få vänsterväljare som tycker att regeringen gör ett bra jobb, säger David Ahlin.

Trots regeringens förtroendekris strömmar inte väljarna till de fyra borgerliga partiernas regeringsalternativ. 40 procent av de tillfrågade tror att alliansen skulle göra ett bättre jobb.

Foto: Nicklas ThegerströmFoto: Nicklas Thegerström

En förändring jämfört med tidigare mätningar är att SD-väljarnas stöd för en alliansregering ökar. På ett år har andelen SD-väljare som anser att alliansen skulle göra ett bättre jobb vuxit från 40 procent till nästan 60 procent.

– Sverigedemokrater är i dag betydligt mer positiva till en alliansregering, säger David Ahlin.

Fakta. Om undersökningen
  • Ipsos har under perioden 10 -20 mars 2016 intervjuat ett slumpmässigt urval svenska medborgare 18 år och äldre per telefon.
  • 1222 personer deltog i undersökningen.
Fördjupning. Tidigare Ipsos-undersökningar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.