Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Rekordmånga politiska vildar i Sveriges riksdag

Tidigare SD-politikern Pavel Gamov är numera politisk vilde.
Tidigare SD-politikern Pavel Gamov är numera politisk vilde. Other: Roger Turesson

Antalet förtroendevalda som lämnat sina partier och blivit politiska vildar i kommuner och i riksdagen är flera än någonsin. Fenomenet kan skada väljarnas förtroende och urholka demokratin, varnar kritiker som vill göra det lättare att utesluta partilösa. 

– Det är ett svek mot väljarna som röstade på partiet och inte på personen, säger Maria Stockhaus, riksdagsledamot för Moderaterna. 

Nyligen lämnade samtliga Miljöpartiets representanter i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Sundbyberg partiet. Men i stället för att sluta som förtroendevalda stannar de kvar som så kallade politiska vildar. 

Läs mer: Skönt att slippa skämmas för partiet 

Sedan valet 2014 har även flera riksdagsledamöter hoppat av sina poster och saknar nu partitillhörighet – Stefan Nilsson, Anna Hagwall, Pavel Gamov, Margareta Larsson och Hanna Wigh. Dessutom har Patrick Reslow gått över från Moderaterna till Sverigedemokraterna.

Läs mer: Till de politiska vildarnas land.

Det förs ingen statistik över hur många förtroendevalda i landets kommuner och landsting som under mandatperioden har lämnat sina partier och blivit politiska vildar. Men en granskning av Dagens Samhälle 2016 visade att vildar fanns i var tredje kommun.

Av de som valdes 2014 hade 148 folkvalda kommunpolitiker lämnat det parti som de valdes in för men satt kvar som obundna, så kallade politiska vildar. Det är mer än en fördubbling jämfört med samma tidpunkt under den förra mandatperioden, enligt Dagens Samhälle.

Tommy Möller, professor och statsvetare, delar bilden av att fenomenet har ökat.

– Så mycket som det är nu med politiska vildar i riksdagen har vi inte haft tidigare, vad jag kan påminna mig. Det är nog ”all time high”, säger han.

Avhoppen har främst drabbat Miljöpartiet och Sverigedemokraterna och kan vara ett tecken på att det är stökigt i just de partierna, menar Tommy Möller. I Sundbyberg var orsaken interna stridigheter och en protest mot hur MP:s distriktsstyrelse behandlat lokalavdelningen efter att den förre gruppledaren lämnat partiet.

Läs mer: SD-avhoppen snart lika många som från Ny demokrati.

Att det kan finnas olika åsikter och intressen inom ett parti är naturligt men om det leder till för starka spänningar förlamas partiet som då inte kan föra den politik man vill, säger Tommy Möller.

– Historiskt har det inte förekommit mycket partisplittringar. Den här utvecklingen kan möjligtvis vara ett tecken på att partidisciplinen håller på att spricka upp, säger han.

Fenomenet urholkar det politiska systemet och skadar väljarnas förtroende mot såväl politiken som politikerna. Det menar Maria Stockhaus som vill införa en skärpning kring regelverket av så kallade politiska vildar. 

– Jag tycker att man ska titta på när man ska kunna skilja en person från sitt uppdrag, säger hon.

Många av ”vildarna” har fått sin plats för att de är representanter för ett parti, inte för att de är personvalda. Att då lämna det partiet är ett svek mot väljarna som har röstat på partiet vid valet och inte på den personen, menar hon. Att en ledamot hoppar av och går över till ett annat parti är än mer bedrägligt.

– Då går man direkt emot väljarnas vilja och stärker det andra partiet, säger Maria Stockhaus.

Vissa vill ha ett förbud mot partilösa, men så långt vill inte Stockhaus gå. Det måste finnas en möjlighet till personlig frihet och att kunna framföra olika åsikter inom ett parti utan att riskera sitt uppdrag. 

– Det är inte svart eller vitt. Men med tanke på den situation vi har är det rimligt att man gör en översyn av regelverket, säger hon. 

Med nuvarande regler väljer ledamoten själv om denne ska avgå eller sitta kvar som obunden. Att i stället koppla uppdraget till ett parti riskerar att öka interna stridigheterna och maktkamper inom ett parti, varnar Tommy Möller. 

– Det vore konstigt att rösta in ett parti som kan utesluta någon som man kommer i konflikt med. Det går inte. Däremot skulle man kunna ha regelverk som säger att man inte har rätt att sitt kvar om inte längre tillhör ett parti, säger han.

En annan invändning är att vildar i riksdagen ser uppdraget som en försörjning. Ledamöter har rätt att ha kvar sin plats i riksdagen hela mandatperioden på fyra år och få ut cirka 65.000 kronor i månaden utan närvaroplikt. 

– Det finns en uppfattning om att i stället för att avgå har politikerna det som en födkrok och får en hyfsad lön. Men det är inget som någon vill vidgå, säger Tommy Möller.

Politisk vilde

I Sverige kan man bara väljas in i riksdag, kommun och landsting genom att kandidera för ett parti. Folkvalda som lämnar eller utesluts ur partiet men behåller sin plats blir då partilös, politisk 

En politiker som sitter kvar som vilde ändrar på valresultatet. 

Vilden förlorar möjligheten att väljas in under nästa val om denne inte hittar en ny politisk hemvist.

En framgångsrik politisk vilde är Gudrun Schyman. 2004 lämnade hon Vänsterpartiet men satt kvar i riksdagen och använde sin plattform till att bygga upp det som i dag är Feministiskt initiativ.

 

Fakta.Politiska vildar i riksdagen

Stefan Nilsson, ursprungsparti Miljöpartiet.

Anna Hagwall, ursprungsparti Sverigedemokraterna.

Hanna Wigh, ursprungsparti Sverigedemokraterna.

Pavel Gamov, ursprungsparti Sverigedemokraterna.

Margareta Larsson, ursprungsparti Sverigedemokraterna.

Patrick Reslow, ursprungsparti Moderaterna men har gått över till SD.

 

Politiska vildar i kommunerna

Januari 2018 lämnade sex ledamöter och tre ersättare i MP i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Sundbyberg. Samtliga blev politiska vildar.

Februari 2018 blev SD:s kommunalråd i Göteborg Lars Hansson politisk vilde efter att ha uteslutits ur partiet.   

Maj 2017 hoppade fem kommunala moderaterna i Jönköping av och bildade ett nytt parti. Efter avhoppen förlorade Alliansen i Jönköping sin majoritet i kommunfullmäktige när vildarna behöll sina platser.  

Januari 2015 hoppade fem socialdemokrater i Nordmalings kommunfullmäktige av och bildade ett eget parti. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.