Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Rekordstöd för MP i ny Sifo

Miljöpartiet får rekordhöga siffror medan Socialdemokraterna slår bottenrekord i Sifos decembermätning. MP får 12,3 procent, en uppgång med 2,3 procentenheter. S tappar nästan lika mycket och hamnar på 25,4 procent, enligt Svenska Dagbladet.

Moderaterna är största parti och ökar till 34,4 procent. De fyra borgerliga regeringspartierna får tillsammans 49,6 procent och de tre rödgröna oppositionspartierna 44,0 procent.

Sverigedemokraterna backar till 5,2 procent.

Statsvetaren Tommy Möller påpekar att MP:s uppgång främst bygger på att det kommer missnöjda sympatisörer från andra partier. Men han menar att två andra faktorer spelar roll för vilken betydelse det får i praktiken.

– Det ena är ju att den djupa krisen och förlamningen inom socialdemokratin inte kommer att bestå för evigt. Det andra handlar om vad det betyder att Vänsterpartiet i Jonas Sjöstedt får en partiledare som inte är förknippad med kommunismen. Det kan mycket väl vara ett ännu större hot för Socialdemokraterna, säger Möller till Svenska Dagbladet.

Sifos undersökningsledare Toivo Sjörén tror att det blir svårt för S att återta väljare från MP. De S-väljare som gått till soffan kan däremot lockas tillbaka eftersom de i grunden inte kan tänka sig att rösta på något annat parti, enligt honom.

Sjörén anser också att de höga siffrorna för M inte betyder att det blir någon enkel promenad för alliansen fram till nästa val.

– Man ska ha klart för sig att alliansen inte ens nu efter ett historiskt ras för Socialdemokraterna har egen majoritet. 3 procent upp för S och lika mycket ner för alliansen och det är dött lopp igen, konstaterar han enligt SvD.

– Våra företrädare har blivit en aktör på fler områden än tidigare, vi är inte bara med i klimat- och miljödebatten utan också i debatten om skola, jobb och andra frågor som människor tycker är viktiga, säger Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

Breddningen är en förklaring till partiets framgång i mätningen, tror partisekreteraren. Han ser också en förändring bland de människor som väljer att gå till Miljöpartiet.

– Det man kan se är att vi är ett alternativ för grupper som inte tidigare har känt sig bekväma med att rösta på Miljöpartiet. Då kan det både handla om människor som varit fackligt engagerade eller människor som driver företag. Det är väl det vi kan se bland dem som kommer till oss, att man har fler sorters bakgrunder än tidigare, säger Wallner.

Sifos decembermätning

Parti/Väljarstöd/Förändring

Moderaterna: 34,4 [+1,6]

Folkpartiet: 5,5 [–1,1]

Centerpartiet: 5,4 [–1,3]

Kristdemokraterna: 4,3 [+1,1]

Socialdemokraterna: 25,4 [–2,0]

Miljöpartiet: 12,3 [+2,3]

Vänsterpartiet: 6,3 [+0,5]

Sverigedemokraterna: 5,2 [–1,5]

Alliansen: (M, FP, C, KD): 49,6 [+0,3]

Rödgröna: (S, MP, V): 44,0 [+0,8]

*Väljarstöd i procent

**Förändring i procentenheter

Sifo gjorde 1 909 intervjuer 5—15 december 2011.

Källa: Svenska Dagbladet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.