Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/restauranger-ska-tvingas-redovisa-varifran-deras-kott-kommer/

Svensk politik

Restauranger ska tvingas redovisa varifrån deras kött kommer

Bild 1 av 6
Foto: Larua Leyshon
Bild 2 av 6 DN frågar. Tycker du att det är viktigt att veta ursprunget på köttet du äter? Zandra Roslund, 20, Gustavsberg och Elena Jonsson, 26,Tumba: ”Jag äter alltid svenskt kött och tycker det är viktigt att jag får reda på ursprunget”, säger Zandra Roslund. ”Jag betalar hellre mer för svenskt kött både i butik och på restaurang”, säger Elena Jonsson.
Foto: Carl Bredberg
Bild 3 av 6 Sebastian Schneider, 35, Södertälje: ”Jag försöker tänka på det och välja närproducerat när det går.”
Foto: Carl Bredberg
Bild 4 av 6 Ola Lindgren, 48, Upplands Väsby: ”Framgår det att det är närproducerat känns det bra.”
Foto: Carl Bredberg
Bild 5 av 6 Quyen Le, 25, Uppsala: ”Jag äter det jag tycker verkar godast.”
Foto: Carl Bredberg
Bild 6 av 6 Sissi Sköld, 50, Vasastan: ”Jag frågar inte specifikt om ursprunget men väljer svenskt om det går.”
Foto: Carl Bredberg

Regeringen vill göra det obligatoriskt för restauranger att tydligt redovisa ursprungsland för kött. Livsmedelsverket och Konsumentverket får i uppdrag att ta fram underlag till vad som krävs för att EU-kommissionen ska ge sitt godkännande.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in