Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Retorikexperten: Åsa Romsons tal hade passat bättre i Kamratposten

Retorikexperten Fredrik Söderquist om Åsa Romsons tal i Almedalen.

Retorisk situation

Åsa Romsons miljöparti har vind i seglen efter storslam i EU-valet och fortsatt stigande opinionssiffror. Nu gäller det att säkra platsen som Sveriges tredje största parti för att kunna ingå i en rödgrön regering, göra avtryck i politiken och detronisera Sverigedemokraterna som vågmästare. Partiet har högst förtroende på miljöområdet, engagerar många unga och storstadsväljare, men har inte råd att tappa frågor kring jämställdhet och nationalism-rasism till Fi och vänsterpartiet. Förväntningarna är således höga på det språkrör som är betydligt bättre på att debattera än att hålla tal.

Huvudintryck

Romson utstrålade stor självsäkerhet, när hon intog scenen för att hålla ett lagom långt tal med lika delar jämställdhet, tolerans och miljöpolitik till publikens glädje. När Romson fick tala fritt och kostade på sig spontana kommentarer gick det bra, men den usla manushanteringen drog ned helhetsintrycket och bidrog till en lång rad felsägningar, applådmissar och uteblivna skratt. Även ambitionen att tala begripligt ledde fel. Alla generaliseringar gjorde istället talet för allmänt, och det hade nog passat bättre i Kamratposten än på Almedalsscenen.

Retoriska grepp

Språkligt byggde talet på antiteser, där rika män ställdes mot fattiga kvinnor, och stridshingstar mot motsträviga åsnor. Det skapade tydliga bilder, men blev bitvis problematiskt, när orden blev alltför generella. Stundtals framstod resonemangen som populistiska. Ett annat stildrag var Romsons förtjusning i hopningar, där varje mening kunde börja med Det ger nya jobb i Sverige när…, men den flitiga användningen förtog en del av effekten.

Andra publikfriande drag var retoriska frågor av typen Ska Sverige fortsätta smita från notan?, retoriska uppmaningar som Sätt på dig den gröna tröjan Fredrik och direkt tilltal till publiken. Det ökade närvarokänslan och gav applåder. Succé gjorde även greppet att ännu en gång lämna kvar något till Fredrik Reinfeldt på Almedalsscenen. I år var det en grön tröja, som fick symbolisera statsministerns avsomnade engagemang i miljöfrågan.

Förbättringsförslag

Åsa Romson måste vara alla talskrivares mardröm. Hon snubblade på orden eller betonade dem felaktigt, vilket tog udden av skämt eller skapade ofrivillig munterhet hos publiken. Med rätt intonation och manushantering hade hon bättre kunnat bygga upp stämningen mot de applåder och skratt som manuset medgav. En högre grad av konkretion hade dessutom ökat identifikationsfaktorn och därmed publikens engagemang.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.