Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 22:55 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/retorikexperten-lofvens-sommartal-hade-ideologisk-glod/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Retorikexperten: Löfvens sommartal hade ideologisk glöd

Solidaritet var den röda tråden i S-ledarens sommartal – och Löfven jobbade skickligt med att konkretisera begreppet, enligt retorikexperten Fredrik Söderquist.

Retorisk situation

I Almedalen höll Stefan Löfven ett tal som förde tankarna till amerikansk retorik med slagsida åt politiska visioner och reformförslag. Ett sommartal riktar sig främst till partiaktiva, så vi kan vänta oss mer ideologi och attacker på regeringen utan att Löfven för den skull får tappa valets heta frågor kring miljö, invandring och jämställdhet. Därtill kommer det dagsaktuella och naturligtvis de frågor där Socialdemokraterna vill blåsa till strid: jobb och utbildning. Det är en svår innehållsmässig balansgång då det inte får blir ett katalogtal, där allt finns med men lite fastnar i minnet.

Huvudintryck

Löfven höll ett engagerat sommartal där behovet av solidaritet var den röda tråden, som gjorde att han kunde kryssa mellan olika politikerområden och samtidigt behålla det visionära anslaget från Almedalstalet. Förutom favoritområdena utrikes-, skol- och arbetsmarknadspolitik kunde Löfven med solidaritetsanslaget även positionera sig på områdena miljö, jämställdhet och antirasismfrågor som han annars hade riskerat att tappa till andra i det rödgröna blocket. Ett annat återkommande taltema var de hårda attackerna på regeringen, något som gillades av publiken och tydliggjorde den socialdemokratiska politiken.

Retoriska grepp

Värdeladdade ord som solidaritet måste fyllas med ett innehåll för att skapa igenkänning och engagemang. Därför jobbade Löfven skickligt med att konkretisera solidaritetstanken genom hela talet: från inledningen med de medmänniskor som solidariskt hjälper brandkatastrofens offer över till dagens insamling för de nödlidande i Gaza till talets avslutning, där Löfven själv fick exemplifiera vad andras solidaritet betytt för personer med hans uppväxtvillkor.

Löfven använde flera gånger direkt tilltal, vilket skapade uppmärksamhet och ökade närvarokänslan hos publiken, som när han tackade alla som hjälpt till under skogsbranden genom att säga ”Ni visar att ingen eld kan rå på vår solidaritet, och ni är en stolthet för Sverige!”. Eller när han vände sig direkt till alla unga med orden ”Vi behöver er kraft! Vi behöver ert arbete för att Sverige ska hålla ihop!”.

Ett annat genomgående stilgrepp var alla kontraster, som genomsyrade talet. Det gjorde att publiken ställdes inför tydliga val och själva kunde dra sina slutsatser, som i kritiken av regeringen enligt mönstret ”Reinfeldt säger” – ”Vi svarar” eller när Löfven formulerade sitt uppdrag: ”Jag ber inte om ett mandat att göra det åt er. Jag ber om ett mandat att göra det tillsammans med er.”

Förbättringsförslag

Löfven levererade ett av sina bättre tal med både självsäkerhet och engagemang. Möjligen kunde den ganska långa passagen om utrikespolitik med alla diplomatiska avvägningar och garderingar ha kunnat kortas ned till förmån för de inrikespolitiska utmaningarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.