Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 02:23 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/retorikexperten-om-debatten/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Retorikexperten om debatten

Retorikexperten Fredrik Söderquist om första halvlek i söndagens partiledardebatt.

1. Vem är vanligtvis den bästa/sämsta retorikern och varför?
I detta debattformat brukar Hägglund ha svårt att ta plats – likaså Åkesson med undantag för migrationsfrågor. Björklund brukar vinna på snabba repliker och slagkraftiga bilder, exempelvis sin likelse i brandförsäkring som beskrivning av försvarspolitiken. Sjöstedt och Lööf har blivit bättre när de fokuserat på hjärtefrågor såsom välfärdsvinster respektive landsbygdspolitik. Reinfeldt, Löfven och Fridolin har haft varierad framgång. De har en hög lägsta nivå men är något beroende av sin dagsform.

2. Var det någon som överraskade i debatten och hur?
Inte nämnvärt. Däremot såg vi en väl uppstyrd debatt av moderatorerna där flera av partiledarna inte fick brygga till sina hjärtefrågar i samma utsträckning som vi annars är vana vid. Vad vi också såg var att attacklinjen från Alliansen var mindre riktad mot Löfven som annars varit vanligt i denna typ av gruppdebatter. I stället fanns en en ökad vilja hos Allianspartiledarna att brygga sakfrågorna till splittringen i oppositionen.

3. Fanns det exempel på budskap som försvann i dålig retorik eller vice versa?
Fridolins budskap i försvarsfrågan försvagades mycket på grund av hans försök att brygga ämnet till energifrågan. Något misslyckat blev även Sjöstedts Reinfeldtcitat från radio och rätt långa replik, som Reinfeldt kort avfärdade utan att Sjöstedt kunde replikera.

4. Noterade du några särskilda retoriska knep?
Den generella bryggviljan att rikta politiken till splittring inom oppositionen. En retorisk skiljelinje och två knep kan vi se i just av beskrivningen av Nato, Björklund beskrev det som en fråga om demokrati mot diktatur. Detta i stark kontrast till Fridolins beskrivning av det som en fråga om kärnvapenhot mot ickemedlemsländerna. Ett annat retoriskt knep var hur Åkesson begärde att få replik på ett grovt påhopp och när repliken kom valde att tematisera något annat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.