Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 02:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/retorikexperten-stefan-lofvens-hybridtal/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Retorikexperten: Stefan Löfvens hybridtal

Retorikexperten Fredrik Söderquist granskar talen under Almedalsveckan.

Retorisk situation

Inför Stefan Lövens almedalstal har socialdemokraterna stannat på opinionssiffror en bit under målet på 35 procent. I ryggen har S jämte moderaterna gjort ett riktigt dåligt EU-val – samtidigt som de partier som profilerat sig i frågor kring miljö, jämställdhet och nationalism-rasism haft stora opinionsframgångar. Frågan om brist på vision, politiska förslag och klara besked i regeringsfrågan hänger fortfarande tungt över Löfven.

Huvudintryck

I ett tal som bäst kan liknas vid en hybrid av en regeringsförklaring och ett kongresstal gjorde Löfven sitt bästa för att svara upp mot kritiken. Där fanns de obligatoriska inslagen om arbetets lov, ny skolpolitik, nya garantier inom vård och omsorg, men också tydliga markeringar för jämställdhet och mot rasism i långa passager. De visionära inslagen lånade drag från amerikansk retorik, men trots det ambitiösa anslaget lyfte aldrig riktigt talet.

Retoriska grepp

Ett folkhem anno 2014 som vi bygger tillsammans för att skapa en hållbar frihet fick vara sammanfattande metafor. Ute blåser välfärdsvind och inne samarbetar vi solidariskt. Vi ska vara som en tolerant familj, där vi för visso ställer krav men inte lämnar en syster i fattigdom eller fas 3.

Påfallande var annars Löfvens oblyga lån från amerikansk retorik, som dock gör sig sämre i svensk översättning. Obamakampanjens "hopp" fick bilda tema för Löfvens Sverigevision. Där fanns även Martin Luther Kings klockor som fick ringa mot rasism och för frihet, och kanske ett försök till Obamas intonation vid några tillfällen.

Talet var även uppbyggd efter amerikanskt mönstret med påannonserade punktlistor, tydlig struktur genom markeringar som "för det första" och slagkraftiga sammanfattningar som uppmanade till applåder. I övrigt kryddades talet med vittnesskildringar och citat.

Förbättringsförslag

Löfven är en jordnära talare, som blir som bäst när han får tala utifrån sina personliga erfarenheter – som i den korta passagen om när han jobbade på Hägglunds och byggde framtidens Rc-lok. Då kommer den underfundiga humorn, anekdoterna som minner om Erlander och det personliga engagemanget. Detta obamatal gjorde dessvärre inte Stefan Löfven rättvisa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.