Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 07:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/rfsl-staller-in-almedalen-markerar-mot-nazistnarvaro/

Politik

RFSL ställer in Almedalen – markerar mot nazistnärvaro

Flera tusen gick i mångfaldsparaden genom Visby 2018 och protesterande mot nazisterna som stod och såg på längs marschvägen. Foto: Roger Turesson

RFSL ställer in sin medverkan i årets politikervecka i Visby. Orsaken är hoten från nazistiska NMR. ”Det här är vårt försök att göra en markering mot det hårda politiska klimatet”, säger RFSL:s ordförande Sandra Ehne.

Nazistiska NMR:s närvaro orsakade stor turbulens under politikerveckan i Visby förra året. Tre personer attackerades av NMR-medlemmar. Bland annat misshandlades två kvinnor när de höll upp en regnbågsflagga och ropade ”inga nazister på våra gator”.

RFSL Ungdom ställde förra året in sin medverkan på grund av att NMR fått tillstånd att finnas där. I år har moderorganisationen bestämt sig för att inte delta i Almedalen, vilket helagotland.se var först att rapportera om.

– Hela vårt engagemang de senaste två åren har handlat om att reagera på nazisternas närvaro. Vi vill kunna fokusera på arbetet för en ny könstillhörighetslag och asylsökande hbtq-personers rättigheter, säger RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne.

– Det handlar också om vår möjlighet att vara där.

RFSL har varit i samma lokaler under Almedalsveckan sedan 2012. Förra året godkände polisen att NMR skulle få stå utanför den lokalen under hela veckan. RFSL överklagade men förlorade i alla rättsinstanser.

– Vi har en bra grundlag, men den följs inte. Något är fel när nazisternas demonstrationsfrihet skyddas samtidigt som vår mötes- och föreningsfrihet inte skyddas, säger Ehne.

– Almedalen förra året var en hotfull plats. Det här är vårt försök att göra en markering mot det hårda politiska klimatet.

Enligt organisationen Expos sammanställning har antalet vit makt-aktiviteter fördubblats de senaste tio åren. En del av dessa aktiviteter riktar sig mot hbtq-personer och hbtq-organisationer.