Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/riksaklagaren-och-rikspolischefen-bjuds-in-till-overlaggningar/

Politik

Riksåklagaren och rikspolischefen bjuds in till överläggningar

Foto: Henrik Montgomery/TT

Samtalen om en skärpt kriminalpolitik kommer att fortsätta redan nästa vecka. Både riksåklagaren och rikspolischefen bjuds då in för att delta.

– Mitt budskap är att jag inte säger nej till någonting i dag, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna träffades på torsdagseftermiddagen för att inleda överläggningar om en skärpt kriminalpolitik. Bakgrunden är den senaste tidens uppmärksammade våldsdåd där två unga kvinnor skjutits ihjäl i misstänkta uppgörelser. 

Det inledande mötet ledde dock inte till några konkreta resultat. 

Partierna ska träffas återigen nästa vecka. Då kommer även rikspolischefen och riksåklagaren att bjudas in för att redogöra för vilka åtgärder de vill prioritera.

– Vi vill börja förhandlingarna redan nästa vecka. Partierna känner att det behövs nya åtgärder, både på kort och lång sikt för att komma till rätta med gängbrottsligheten i Sverige, säger Mikael Damberg.

Han vill inte ta ställning till de övriga partiernas förslag som lades fram på mötet.

– Det är uppenbart att det finns frågor som splittrar partierna. Men vi kan inte börja förhandlingarna med att stänga alla dörrar. Nu är vi angelägna om att komma överens. Mitt budskap är att jag inte säger nej till någonting i dag, fortsätter han.

Moderaterna har lagt fram tio punkter som partiet anser är prioriterade i förhandlingarna. Regeringen har ännu inte presenterat någon liknande lista.

– Vi kommer att återkomma med förslag men vi vill först se vad de andra partierna har för prioriteringar så att det blir en bra förhandling, säger Mikael Damberg.

Men några prioriteringar måste väl även ni ha?

– Ja, vår ansats är bred. Vi vill fortsätta att utveckla polisen och polisorganisationen och ge polisen de verktyg de behöver. Vi måste också se till att komma åt finansieringen och vi måste bryta nyrekryteringen. Dessutom måste vi skärpa ett antal lagar så att straffen blir tuffare, säger Mikael Damberg.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell är angelägen om att förhandlingarna kommer igång snabbt.

– Nu handlar det om att snabbt komma framåt och in i förhandling om det ska bli en överenskommelse. Vi vill inte spilla mer tid på diskussioner och gå igenom situationen. Den känner vi redan till. Nu handlar det om konkreta förhandlingar och resultat, säger han.

Centerpartiets Johan Hedin tror att det största hindret för att komma överens är om partierna inte är tillräckligt öppna för att kompromissa.

– Det är om man låter partiegoismen ta överhanden. Vi måste visa ledarskap i det här läget och visa svenska folket att vi kan leverera, säger han.

Läs mer: 

Sju knäckfrågor i kampen mot gängvåldet

Polisen chanslös mot krypterade mobiler