Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 16:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/riksdagen-rostade-ja-till-ny-karnkraft/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Riksdagen röstade ja till ny kärnkraft

Efter en 8 timmar lång debatt kom det väntade, men historiska, beskedet: riksdagen röstar ja till att tillåta nya kärnkraftsreaktorer i Sverige. Men oppositionen river upp beslutet om de får ta över regeringsmakten.

Gamla kärnkraftsreaktorer får ersättas med nya och ägare till kärnkraftsverk ska bli obegränsat skadeståndsskyldiga vid olyckor. Omröstningen i riksdagen i dag torsdag innebär att Sverige slår in på en annan kurs än den som gällt sedan folkomröstningen 1980.

Kursändringen gjordes med minimal marginal, bara två rösters övervikt för regeringssidan. I omröstningen om att nya kärkraftverk får byggas röstade 174 ledamöter ja och 172 nej. Tre var frånvarande, ingen avstod från att rösta. I frågan om skadestånden blev röstsiffrorna 174 ja och 170 nej. Två avstod och tre var frånvarande.

Besluten innebär i korthet:

  • Det blir åter tillåtet att bygga nya kärnkraftsreaktorer.
  • Detta får bara ske om den nya reaktorn ersätter en gammal och på de platser där det redan finns kärnkraftverk i dag.
  • Sverige ska även i fortsättningen ha maximalt tio reaktorer.
  • Kärnkraftsverkens ägare får ett större ansvar för skadestånd i händelse av en olycka.
  • Nya reaktorer ska byggas utan statliga subventioner.

Den knappa majoriteten beror på att regeringen har haft det svårt att övertyga alla centerpartister i riksdagen.

Sent i riksdagsdebatten kom turen till Solveig Ternström, en av två ledamöter från just Centerpartiet som tog det ovanliga beslutet att rösta emot både parti- och blocklinje.

– Fru talman, i dag är det den 17 juni 2010, en ödesdag för Sverige, sa hon.

Hon fortsatte med att prata om 1980 års folkomröstning om kärnkraften. Resultatet var en lag som slog fast att alla svenska kärnkraftverk skulle vara skrotade i år, 2010.

– Så blev det nu inte. Kärnkraft har en enastående förmåga att röja undan den demokratiska processen. Jag säger nej till kärnkraften i kväll och hoppas att svenska folket kommer att gå till val och säger nej till kärnkraft.

Och den rödgröna oppositionen är tydlig: Får de makten i höst river de upp beslutet.

Det är annars Centerpartiets omsvängning som gjort det möjligt för regeringen att förespråka nya reaktorer. Fram till helt nyligen var partiet svuren fiende till kärnkraft och ledde inför folkomröstningen linje 3 som ville se en avveckling.

Kärnkraftsreformen har förändrats under sin väg genom riksdagen. Det är centerpartisten Sven Bergström som har tvingat fram detta med hot om att han annars skulle rösta nej.  Bergströms tyngsta krav för att säga ja var att den nya lagen inte skall träda i kraft förrän efter årsskiftet.

– Eftersom det var ett vallöfte från alliansen i valmanifestet så borde jag få tacktelegram från Fredrik Reinfeldt för att jag hjälper till att hålla löften, sade Bergström i en intervju med DN.se.

Riksdagen har också på Bergströms initiativ skärpt skrivningarna om ägarnas skadeståndsansvar och om att statliga subventioner inte får förekomma. Tolkningarna av vad detta innebär går dock i sär. Enligt Bergström innebär det i praktiken att det inte kommer att vara lönsamt att bygga nytt. Den effekten tror inte hans Allianskolleger på.

MP-språkröret Maria Wetterstrand och miljöministern Andreas Carlgren (C) hade en av de mest intensiva debatterna under dagen om just det.

- Jag önskar att jag kunde tro på er men det kan jag inte, sa Wetterstrand.

- Det är en myt att kärnkraften tränger tillbaka det förnybara. Den har vunnit matchen, sade miljöministern och argumenterade för att den klimatrena el som finns måste användas när verkligheten ändrats och klimathotet blivit akut.

Kärnkraftsfrågan kan komma att avgöras vid valurnorna den 19 september: Vill svenska folket ha nya reaktorer eller en avveckling? För den som funderar på saken finns fakta att hämta i Kärnkraftsskolan på DN.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.