Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Riksdagen vill förbjuda transfetter

Det blir ett förbud mot transfetter i mat. Det beslutade riksdagen i dag. Men det blev ingen omröstning - regeringen la sig och undvek därmed ett synligt nederlag mot den samlade oppositionen.

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra förnekade efter omröstningen att det var ett sätt att undvika uppmärksamhet kring frågan.  

– Det är ju ingen som är för transfetter, säger hon till DN.se.  

I miljöutskottet yrkade dock regeringspartierna för att behålla dagens frivilliga system.   Vid flera tillfällen den senaste tiden har regeringspartierna inte yrkat på sina egna förslag och därmed undvikit synliga nederlag när de rödgröna och Sverigedemokraterna varit på samma linje.  

Är det en ny taktik?  

– Nej, jag vill inte kalla det taktik. Riksdagen har avgjort över hundra ärenden i dag och det här var bara ett. Man kan inte ha omröstningar om allt, säger Anna Kinberg Batra.

Riksdagen ger regeringen i uppdrag att snarast lägga fram en lag som förbjuder användningen av industriellt framställda transfetter i livsmedel som kakor och chips.

Hur snabbt det sker återstår att se. I utskottet hävdade regeringspartierna att ett förbud inte behövdes. I Danmark, där det finns ett förbud, är transfetterna lika vanliga som i Sverige, ansåg de fyra regeringspartiertna.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.