Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/riksdagens-partiledare-gratulerar-per-bolund-ser-fram-emot-engagerade-debatter/

Politik

Riksdagens partiledare gratulerar Per Bolund: ”Ser fram emot engagerade debatter”

Statsminister Stefan Löfven dök upp på Miljöpartiets kongress och passade på att gratulera de nyss valda språkrören. Foto: Henrik Montgomery/TT

Flera partiledare gratulerar Per Bolund som utnämndes till nytt MP-språkrör vid partiets kongress i Örebro på lördagen.

Rätta artikel

Finansmarknads- och bostadsministern Per Bolund kammade hem 171 av 258 giltiga röster vid kongressen, och Centerpartiets ledare Annie Lööf var snabb med att sända ett ”varmt grattis” till det nya språkröret.

”Ser fram emot engagerade debatter, tuffa förhandlingar och gott samarbete!”, skriver hon på Twitter.

https://twitter.com/annieloof/status/1124650680642306048

Vid kongressen blev också Isabella Lövin omvald till språkrör. Statsminister Stefan Löfven (S) dök upp på kongressen och gratulerade både Bolund och Lövin till språkrörsposterna.

– Ni är två personer med ett starkt engagemang och har gjort starka statsrådsinsatser, sa Löfven och tillade skämtsamt att han inte har med sig någon gåva till de nya språkrören.

Sedan ändrade han sig:

– Jo, jag har en gåva: Mer jobb. Vi har så mycket att göra. En klimatomställning som måste göras och en högerextremism som ska bekämpas, sa statsministern.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är mer återhållssam och säger att han inte vet så mycket om Per Bolund.

– Han har ju varit statsråd ganska länge men är ändå för mig en ganska anonym figur. Jag har inte sett så mycket av honom sedan han satt i finansutskottet. En sympatisk person verkar han vara, sedan vad han tycker vet jag väldigt lite om så det ska bli väldigt intressant att se, säger Jimmie Åkesson.

Som motkandidat till Per Bolund deltog kommunpolitikern Magnus P Wåhlin, ett mer vänsterprofilerat alternativ som fick ett varmt mottagande av åhörarna vid partikongressen.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt hälsar via sin pressekreterare att han inte har tid att bli intervjuad, och inte kan svara på vad han tycker om att just Bolund blev vald. Däremot sänder han en hälsning till det nya språkröret.

– Han hälsar att han gratulerar till valet och hoppas på ett gott samarbete, säger Jonas Wikström, pressekreterare för Vänsterpartiet.