Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Riksdagsledamot lämnar SD – blir politisk vilde

Jeff Ahl lämnar Sverigedemokraterna för utbrytarpartiet Alternativ för Sverige.

Det meddelar han på en presskonferens i riksdagen.

– Efter valkonferensen insåg jag att SD är bortom all räddning, säger Jeff Ahl.

VAL 2018

Ännu en sverigedemokratisk riksdagsledamot går nu över till partiet Alternativ för Sverige (AfS), lett av den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand.

Riksdagsledamoten Jeff Ahl (SD) lämnar partiet, som Aftonbladet var först med att rapportera. Han blir därmed den sjätte politiska vilden från SD, bara under den här mandatperioden. På en presskonferens i riksdagen meddelade Jeff Ahl att svikna vallöften och en ”undergiven position gentemot Moderaterna” gjort att han lämnat Sverigedemokraterna.

– Man låter lobbyorganisationer påverka vår politik, man svänger i Natofrågan för att tillfredsställa Moderaterna och man har inte tagit tillräcklig strid i EU-frågan. När Brexit skedde borde vi tagit tag i frågan och försökt driva en Svexit, säger han.

Jeff Ahl säger att han i början av året själv valde att inte kandidera till riksdagen för Sverigedemokraternas räkning. Efter partiets valkonferens, som avslutades för en vecka sedan, beslutade han att gå över till Alternativ för Sverige.

– Jag vill gå till ett parti som står upp för Sverige och svenskarnas intressen i varje givet läge. Man tar strid mot massinvandringen och är för en omfattande återvandringspolitik, säger Jeff Ahl. 

För knappt två veckor sedan stod det klart att SD-riksdagsledamoten Olle Felten lämnade partiet och gick över till Afs, ett parti som som bland annat vill ha en ännu hårdare invandringspolitik än Sverigedemokraterna.

– Jag ser det nya partiet som en motreaktion mot den negativa strukturen i partiet. Det är ett rakare och tydligare parti som vågar lyfta fram frågor på ett ärligare sätt, sade Olle Felten till TT.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sade i DN:s partiledarintervju, som hölls en dag senare, att han trodde att Feltens avhopp berodde på att han inte stod med på valberedningens riksdagslista.

– Olle Felten fick inte förnyat förtroende. Då blev han bitter och sur och använder det här som ett sätt att hämnas, sade Jimmie Åkesson.

Han sade sig inte heller vara orolig för konkurrens från det nystartade partiet.

– Nej, det finns ju det här nystartade och Nordiska motståndsrörelsen. Båda består av människor som vi av olika anledningar inte vill ha med i vårt lag. De borde kalla sig alternativ för avhoppare. Vi konkurrerar inte med dem, sade Jimmie Åkesson.

Partiet Alternativ för Sverige lanserades den 5 mars i år på en festlokal på Kungsholmen. Partiet, som leds av den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, förespråkar ett omedelbart asylstopp och en aktiv återvandringspolitik. De vill också att Sverige helt ska sluta ge internationellt bistånd till andra länder.  

Partiet består till stor del av uteslutna SDU:are, men även uteslutna och före detta sverigedemokrater finns bland partiets medlemmar och ledning. 

Jeff Ahl är en konfliktsökande och impulsiv person med vilken det uppstått en del samarbetsproblem under mandatperioden, skriver Sverigedemokraternas presschef, Henrik Vinge i ett sms till DN. 

Han tillägger att det är viktigare än någonsin att SD står enade för att åstadkomma en förändring.

– Att splittra rösterna till småpartier som inte kommer att få något inflytande gynnar bara Stefan Löfven. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.