Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Riksdagsledamot spred rasistisk propaganda

Foto: TT

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) delade en högerextrem propagandafilm. När hon fick veta var filmen kom ifrån tog hon bort den – men fortsatte försvara innehållet. ”Helt oacceptabelt”, säger Aron Etzler, partisekreterare för Vänsterpartiet, till DN.

Den fejkade filmen som riksdagskvinnan delade påstås ha läckt från SVT och har en falsk översättning som utmålar somalier som våldtäktsmän och tjuvar.

I själva verket kommer den från fascistiska Nordisk ungdom, rapporterar Expo. Filmen i fråga är egentligen ett 25 minuters inslag från ett personalevent för det somaliska telecombolaget Telesom – men en fejkad textöversättning och SVT:s logga ska lura tittaren att sällskapet tillhör en klan som planerar sin flytt till Sverige.

Vid ett tillfälle påstås en person säga ”I Sverige har man inte islam, så man har ingen lag. Därför är det inte förbjudet att bara gå in och ta vad man vill i en butik”. I verkligheten säger mannen: ”Det kommer att ordnas fler fester som dessa och ett extra tack till de som har gjort det stora arbetet med att förbereda inför den här kvällen”, skriver Expo.

Hela filmen spelar enligt Expo på grova afrofobiska och islamofobiska föreställningar om våldtäkter, droganvändning och en påstådd hemlig agenda att försöka förändra Sveriges lagstiftning, bland annat för att legalisera våldtäkter.

Hos SVT känner man inte till filmen och presschefen Catarina Wilson uppger att den har skickats vidare till bolagets jurister.

Filmen har spridits av nazistiska Svenska motståndsrörelsen – såväl som av vänsterns Amineh Kakabaveh. Den senare, som delade klippet med orden ”Grattis Sverige till en etablerad Islamisk stat och utropad Kalifat snart i fler förorter” har nu tagit bort filmen från Facebook, men försvarar inför Expo dess innehåll.

– Jag ville bara säga det som står i mitt inlägg att det finns många islamister som vill ha det så här. Jag trodde det var en film från SVT. Jag har förstått nu att det var rasistiska saker som sades, men jag hade inte lyssnat på hela, jag blev så arg så jag stängde av filmen innan den var slut, sedan lade jag ut den.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler säger till DN att han på onsdagseftermiddagen har haft ett möte med Kakabaveh om det inträffade.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Att sprida en video från Nordisk ungdom med rasistiska stereotyper och sen försvara det innehållet på Facebook är helt oacceptabelt. Så kan man inte göra som politiker för Vänsterpartiet, säger Aron Etzler.

På mötet kom Etzler och Kakabaveh överens om att hon ska skriva ”en redig ursäkt”.

– Det är en bra början. Sedan beror det mycket på vad hon gör efter det, säger Aron Etzler.

Har ni fortsatt förtroende för Kakabaveh?

– Det är väldigt väsentligt att hon skriver en ursäkt som är på riktigt. Frågan kommer att diskuteras vidare, det är vad jag kan säga just nu.

DN har sökt Amineh Kakabaveh.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.