Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sverigedemokrat utesluts för ”samröre med rasister”

Olle Felten.
Olle Felten. Foto: Erik Simander/TT

Riksdagsledamoten Olle Felten utesluts ur Sverigedemokraterna. Detta efter att han gått med i det nya högerpopulistiska partiet Alternativ för Sverige, som under torsdagen stoppades från att hålla en presskonferens i riksdagens presscenter.

”Ni får inte på på presskonferensen kl 11.30!!!”, skrev Sverigedemokraternas riksdagskanslichef till sina underordnade i ett mejl. 

VAL 2018

Olle Felten har Östergötland som hemdistrikt och har suttit i riksdagen sedan 2014. Dock fanns han inte med på SD:s riksdagslista inför kommande mandatperiod. 

– Olle Felten har inte distriktets förtroende. Därför har vi inte nominerat honom till riksdagen. Ett av flera skäl till detta är att han kontinuerligt och under lång tid agerat konfliktskapande och aktivt försvårat samarbetet i partigruppen i sin kommun, bland annat genom att regelmässigt rösta emot sin kommunfullmäktigegrupp, säger Jan Svensson, som är distriktsordförande i Östergötland i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande står det också att Felten utesluts för att han haft samröre med ”högerextremister och rasister”. 

Det högerpopulistiska partiet Alternativ för Sverige bildades för bara ett par veckor sen av bland andra den före detta SDU-toppen Gustav Kasselstrand. Han uteslöts ur SDU 2015 då han enligt partisekreteraren Rickard Jomshof haft kontakter med ”extremistorganisationer”. 

På torsdagen försökte Alternativ för Sverige hålla en presskonferens i riksdagen. Enligt TT var det Olle Felten som bokat lokalen som bara får användas av partier och ledamöter som sitter i riksdagen. Men Riksdagsförvaltningen stoppade enligt TT partiets medverkan och Gustav Kasselstrand fick istället hålla presskonferensen utanför presslokalen.

Under presskonferensen bekräftade Olle Felten att han lämnat SD för att istället gå med i Alternativ för Sverige.

– Jag ser det nya partiet som en motreaktion mot den negativa strukturen i partiet. Det är ett rakare och tydligare parti som vågar lyfta fram frågor på ett ärligare sätt, sade Olle Felten till TT.

I samband med presskonferensen lade Gustav Kasselstrand ut en bild på Twitter som han menar visar ett internt mejl skickat av Sverigedemokraternas riksdagskanslichef Sammy Almedal. I mejlet, som har rubriken ”Ni får inte på på presskonferensen kl 11.30!!!” skriver Almedal att en ”direkt order från högsta ledning” gör gällande att mottagarna inte har tillåtelse att ”fysiskt närvara” på presskonferensen.

Sammy Almedal säger till DN att han skickade mejlet till sina medarbetare, alltså partisekreterarna och de politiskt sakkunniga. 

– De har arbetsuppgifter att sköta och har ingen anledning att gå på den konferensen, säger Sammy Almedal. 

Du skrev tre utropstecken i ämnesraden, är du orolig för den här konferensen på något sätt? 

– Nej, det var för att det skulle noteras av mina medarbetare. 

DN söker Olle Felten för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.