Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Riksdagsledamoten hoppar av – för fjärde gången

Torkild Strandberg (L).
Torkild Strandberg (L). Foto: Anders Hansson

I fyra val i rad har Torkild Strandberg toppat Liberalernas riksdagslista i Skåne västra, valts in och tagit plats i riksdagen – men snabbt hoppat av.

I år satt han en (1) dag.

Den här gången var han med på uppropet, och hann till och med skriva en skriva en motion om behov av en järnvägstunnel mellan Helsingborg och Helsingör. Men sedan fick det vara bra.

– Jag har varit väldigt öppen gentemot medlemmar och väljarna att jag kandiderar gärna till riksdagen, men jag har också sagt att om jag ställs i en situation där jag måste välja mellan riksdagen och vara kommunstyrelseordförande i Landskrona så väljer jag det senare.

Han poängterar att medlemmarna trots det placerat honom högst upp på både riksdagslistan och listan för kommunvalet inför varje val. Han får också många personröster i båda valen.

Liberalerna gjorde, för att använda Strandbergs egna ord, ett kanonval i Landskrona i år igen. Med 34,2 procent väljarstöd i kommunen, en ökning med över 8 procentenheter, kunde han rikta in sig på att sitta kvar som kommunalråd.

Det är en post han haft sedan 2006 och en position som han hela tiden valt framför riksdagsplatsen som han fått i valen 2006, 2010, 2014 och 2018.

– Det är svårt att förutse hur den politiska utvecklingen är när man trots allt styr i minoritet och hur hållfast det är, säger Strandberg som en ytterligare förklaring till varför han haft två dörrar öppna hela tiden.

Liberalerna styr tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet, med passivt stöd av Sverigedemokraterna. Torkild Strandberg har, åtminstone i medierna, beskrivits som en politiker som lyckats hantera Sverigedemokraterna.

– Jag brukar säga att jag hanterar Landskrona, det är mitt uppdrag, jag hanterar inte några andra partier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.