Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/riksdagsledamoter-misstanks-ha-utsatts-for-paverkansoperationer/

SVENSK POLITIK

Riksdagsledamöter misstänks ha utsatts för påverkansoperationer

Flera riksdagsledamöter som DN talat med har upplevt misstänkta påtryckningar och avlyssning från främmande makt. Säpo uppges utreda flera händelser.

– Vi tar den här problematiken på stort allvar, säger riksdagsförvaltningens säkerhetschef Niklas Åström.

Påverkansoperationer från främmande makt i valrörelsen är sannolika, enligt Säkerhetspolisen, Säpo.

För två år sedan kom representanter från Säpo och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, till flera riksdagsutskott för att varna för försök till påverkan från främmande makt.

DN har varit i kontakt med flera riksdagsledamöter som uppger sig ha drabbats av misstänkt otillbörliga påtryckningar under det senaste året.

En riksdagsledamot uppger för DN att hen under det senaste året kontaktats av flera olika personer, som ringt och dykt upp på lokala möten för att prata enskilt med ledamoten.

– De har väldigt konkret försökt påverka att mitt parti skulle samarbeta med SD. De förespråkade också att vi skulle ta avstånd från Nato. De ville även prata om olika specifika militära frågor, som jag inte vill gå in på. I början trodde jag att det var människor från Sverigedemokraterna, men när man skrapar på ytan tycks det handla om något annat.

Enligt uppgift till DN har Säpo varnat riksdagsledamöter för vissa individer som tagit kontakt på liknande sätt. Polisen har även utrett en misstänkt avlyssning av riksdagsledamoten.

– Det är obehagligt. Jag har informerats om att någon har information om ett specifikt samtal som jag endast haft med en familjemedlem. Numera utgår jag ifrån att jag ständigt är avlyssnad, säger ledamoten.

Ett par riksdagsledamöter som engagerat sig mot kinesisk organhandel och frågor som rör Tibet och Taiwan, uppger till DN att de blivit kontaktade av personal från kinesiska ambassaden i Sverige och myndigheter i Kina.

– Kina har varit relativt aggressivt i sina kontakter, i flera fall med hotfulla undertoner, för att få svenska politiker att sluta engagera sig i dessa frågor, säger riksdagsledamoten Hans Rothenberg (M).

Niklas Åström, säkerhetschef vid riksdagsförvaltningen, uppger att han inte kan uttala sig om specifika fall.

– Exakt hur vanligt förekommande det är och hur många fall jag känner till vill jag inte gå in på. Men med anledning av riksdagsvalet har vi under en längre tid arbetat med att vara rustade och förberedda för en otillåten påverkan , och vi tar den här problematiken på stort allvar. Vi har ett tätt samarbete med partierna, utskotten och  expertmyndigheter.

Säpo vill inte kommentera enskilda ärenden. Men Susanna Trehörning, Säpos kommenderingschef för valet, uppger att man känner till pågående påverkansoperationer i Sverige.

– Det här pågår alltid, nu också. Det vi sett erfarenhetsmässigt från andra länder är att statliga aktörer har både avsikt och förmåga att gå in för att försöka påverka beslutsfattare under en valrörelse, säger Trehörning och fortsätter:

– Exakt vad som är påverkansoperationer och vad som är något annat är svårt att avgöra, ser väldigt olika ut från fall till fall och tar ofta lång tid att utreda. Men vi tror att man måste höja medvetandet om påverkansoperationer, för att minska effekten av en eventuell påverkansoperation.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB:s analyser skedde en ökning av påverkansoperationer från främmande makt i Sverige från vårvintern 2015 fram till i fjol, där det lade sig på en nivå som sedan dess varit konstant och i internationell jämförelse relativt låg.

– Vi kan alltså inte se en ökning i år som kan kopplas till valet, säger Mikael Tofvesson, operativ chef för MSB:s särskilda valorganisation.

MSB ser Ryssland som den mest aktiva nationen i sammanhanget.

– Alla länder har dessa verktyg att tillgå i olika omfattning. Men Ryssland har bevisligen, som vi kan se i flera länder, arbetat väldigt aggressivt. Vi ser inget annat land som är lika högt på aggressivitetsskalan och som visat sig vara så framgångsrikt att det skulle kunna få allvarliga negativa effekter.

Enligt MSB försöker främmande makt nå beslutsfattare och befolkningen i flera olika kanaler, med ett antal frågor som spelar in i dess egna intressen. Dels migrationsfrågan, som man kopplar till social oro, terrorism och kriminalitet. Dels Nato och EU, som man vill underminera. Man vill även ge en bild av Sverige som ett dekadent land i moraliskt förfall, och att politiker driver en dold agenda.

Riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) lyfter att fenomenet ofta används som politiskt slagträ.

– Så fort någon motsätter sig närmande av Nato eller ifrågasätter värdlandsavtalet, kallas de Putinagenter, desinformatörer eller påverkansoperatörer, skriver han i ett mejl till DN.

Susanna Trehörning, Säpo:

– Det är viktigt att skilja på opinionsbildning och att en annan statlig makt dolt försöker påverka ett annat lands befolkning eller beslutsfattare.

Mikael Tofvesson, MSB:

– Det här är frågor som existerar i vår debatt i dag, som främmande makt hakar på och låter sina instrument och kanaler förstärka och påverka. Det ska inte blandas ihop med den allmänna, fria, öppna debatten i Sverige.

Läs mer: Säpo utreder riksdagsledamots kapade Facebook-konto

Läs mer: Så skyddar du dig på Facebook och Messenger