Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Riksdagspartier föreslår amnesti

Foto: Jonas Ekströmer
Kyrkornas påskupprop för amnesti åt alla flyktingar får nu en fortsättning i riksdagen. Fem partier kräver i en riksdagsmotion att alla som kom hit senast den 31 december i fjol ska få stanna i Sverige.

Det är vänsterpartiet, miljöpartiet, centerpartiet, kristdemokraterna och folkpartiet som utarbetat ett gemensamt förslag om hur en allmän amnesti ska genomföras.

- Många av dem som i dag vistas i Sverige efter avslag på asylansökan har skäl att få skydd i Sverige både enligt svensk lag och enligt internationella konventioner, säger motionärerna.

- Det här är personer som tillhör några av samhällets mest utsatta. Många har väntat i en följd av år på beslut, andra lever i otrygghet för vad som ska hände när det tillfälliga uppehållstillståndet går ut. De som valt att gå under jorden lever med ett konstant hot om att bli upptäckta och tvingas lämna landet. Detta är inte humant.

Motionen är undertecknad av kristdemokraternas Sven Brus, folkpartiets Mauricio Rojas, vänsterpartiets Kalle Larsson, centerns Birgitta Carlsson och miljöpartiets Gustav Fridolin. De kommer att lägga fram motionen när regeringens proposition om att lägga ner Utlänningsnämnden nästa månad ska behandlas i riksdagen.

Det är inte helt klart hur många som skulle beröras av amnestiförslaget. Men det gäller bland annat de nära 13.000 personer som är inskrivna hos Migrationsverket. Men också de cirka 2.800 personer som har fått avisningsbeslut, men som inte kan avvisas på grund av så kallat verkställighetshinder.

Därtill kommer de många som gömmer sig i Sverige efter avvisningsbeslut. Enligt den senaste statistiken är det drygt 18.000 asylsökande, men en del av dem antas ha lämnat Sverige på egen hand.

Motionärerna pekar på att liknande amnestilagar genomförts tidigare i Sverige.
Men i riksdagsmotionen föreslås också villkor för att asylsökande ska få asyl. Det ska bara gälla personer som kom till Sverige före årsskiftet i fjol och som vistades i landet den 1 december i år.

Amnestin ska inte gälla personer som gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser. Den ska heller inte gälla de som begått andra brott som kan ge strängare straff än sex månaders fängelse.

Det krävs också att den asylsökande kan styrka sin identitet på ett godtagbart sätt.
För att motionen ska kunna få majoritet i riksdagen krävs att antingen moderaterna eller socialdemokraterna ändrar sin nuvarande linje. Det var dessa båda partier som tidigare i vår stoppade ett förslag om amnesti åt alla apatiska flyktingbarn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.