Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Riksdagsvildar startar egen politisk grupp

De tre riksdagsledamöterna Pavel Gamov, Hanna Wigh och Margareta Larsson, tidigare medlemmar i Sverigedemokraterna, kommer att starta en egen politisk grupp och förening i riksdagen. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Enligt en skrivelse till riksdagen som inkom den 29 december förra året vill de tre riksdagsledamöterna starta den politiska gruppen ”i syfte att underlätta arbetet med att infria väljarnas önskemål och förväntningar på oss folkvalda”.

Läs mer: Pavel Gamov nu formellt politisk vilde 

Föreningen har namnet Sveriges partipolitiskt oberoende lista, SVPOL, och kommer att etablera ett kansli. Därför vill de tre tidigare Sverigedemokraterna nu träffa riksdagsförvaltningen för att diskutera ekonomiskt stöd och presentera den nya organisationen, enligt skrivelsen.

Läs mer: SD-avhoppen snart lika många som från Ny demokrati 

Hanna Wigh, tidigare Sverigedemokrat och nu politisk vilde i riksdagen. Arkivbild.
Hanna Wigh, tidigare Sverigedemokrat och nu politisk vilde i riksdagen. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Vi har konstaterat att om man ska känna sig trygg med de knapptryckningar man ska göra under voteringarna, så är det en kopiös mängd med handlingar som ligger till grund för detta i form av beslutsunderlag, remissvar med mera. Det blir väldigt mycket pappersarbete och vi vill verkligen förvalta de här mandaten på bästa tänkbara sätt och vi känner att det inte finns tillräckligt många timmar på dygnet för att hinna med det, säger Hanna Wigh till DN.

– Så det är ett valtekniskt samarbete helt enkelt, fortsätter hon.

Har ni någon uttalad politisk inriktning?

– Nej. Vi har inte diskuterat oss fram till någon gemensam ideologisk grund. Detta är någonting vi gör för att kunna förvalta våra mandat i riksdagen på ett bra sätt, säger Hanna Wigh och fortsätter:

– Vi vet att vi har en hel del gemensamt och en del olika intresseområden så det är mycket prat fram och tillbaka om hur man ska göra med det. Det vi har konstaterat är att vi ska försöka avlasta med hjälp av varandra så att vi kan fatta välgrundade beslut.

Läs mer: Sverigedemokrat larmar om hat och övergrepp inom partiet 

Även Margareta Larsson lyfter fram att bildandet av gruppen är ett sätt att underlätta det administrativa arbetet i riksdagen.

– Vi vill ju inte vara overksamma. Det har ju hörts mycket i debatter om att vildarna inte gör något utan bara lyfter bidrag. Det är ju inte sant, för vi har fortfarande en vilja att bedriva politik. Men vi har inte det stödet att göra det, för när man lämnar en partigrupp försvinner stödet i form av till exempel en sekreterare, säger hon och fortsätter:

– Tanken är också att vi ska kunna verka blocköverskridande. Många gånger kan man vara enig med både sossar och moderater, men blockpolitiken försvårar det. Vi vill lyfta vissa frågor som man kan tycka lika om. 

Läs mer: Åkessons svärmor borta i 1,5 år – nu lämnar hon 34 motioner 

Margareta Larsson, tidigare Sverigedemokrat och numera politisk vilde i riksdagen. Arkivbild.
Margareta Larsson, tidigare Sverigedemokrat och numera politisk vilde i riksdagen. Arkivbild. Foto: Riksdagen

Vad gäller att utforma en gemensam ideologisk plattform och huruvida gruppen kommer att rösta gemensamt är för tidigt att säga, enligt Margareta Larsson.

– Just nu är vi i startgroparna. Vi ska träffas på lördag för att sätta detta på pränt. Jag bedriver socialpolitik och har fokus folkhälsan och de motioner jag lagt handlar om det och det kommer jag fortsätta att göra, säger hon och fortsätter:

– Det är ett bra sätt att underlätta ett administrativt arbete och vi kommer att vara eniga i frågor som en ram för det här samarbetet, säger Margareta Larsson. 

DN söker Pavel Gamov för en kommentar.

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.