Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Riksenheten mot korruption granskar Juholt

Håkan Juholt pressades på fredagen vid en presskonferens.
Håkan Juholt pressades på fredagen vid en presskonferens. Foto: Roger Turesson
Under fyra och ett halvt år fick S-ledaren Håkan Juholt 320 000 kronor i ersättning av skattebetalarna för sin sambos bostad. Nu granskar Riksenheten mot korruption ärendet. ”Det här är uppgifter som vi kommer att kika på”, säger chefsåklagare Alf Johansson till DN.

Riksenheten mot korruption granskar i fall det kan vara bedrägeri när Håkan Juholt låtit riksdagen betala hela hyran för hans och sambons lägenhet. Tidigast nästa vecka kommer åklagaren att fatta beslut om förundersökning ska inledas.

– Det här är uppgifter som vi kommer att kika på. Om vi kommer att inleda förundersökning eller inte kan jag inte kommentera i dag. Jag måste titta lite närmare på saken, säger chefsåklagare Alf Johansson på Riksenheten mot korruption.

Sedan februari 2007 har Håkan Juholt låtit riksdagen betala hela hyran i den lägenhet som han delar med sin sambo Åsa Lindgren. Sammanlagt har skattebetalarna betalat 320 000 kronor för Håkan Juholts lägenhet.

Ledamöter som är sambo ska bara få ersättning för sin del av kostnaden, vanligtvis hälften. Så gjorde exempelvis Centerpartiets nyvalda partiledare Annie Lööf.
I början av augusti hörde riksdagens förvaltningsavdelning av sig till Håkan Juholt med frågor om hyran.

– Håkan Juholts assistent skickade in en avi som visade att han fått höjd hyra. Då kontaktade vi honom för att fråga om allt var korrekt, alltså om vi verkligen skulle ersätta honom för hela hyran, säger enhetschefen Marianne Bjernbäck.
Men den 13 september skickade S-ledaren in en ny blankett om att han ville ha 7 255 kronor i ersättning varje månad. Då ifrågasatte riksdagsförvaltningen på nytt om han bodde ensam i lägenheten. Juholts månadslön som S-ledare är 144 000 kronor.
Håkan Juholt var märkbart tagen när DN i går eftermiddag träffade honom för en exklusiv intervju efter ett möte med partiets Verkställande utskott (VU). Han säger sig inte känna till att riksdagsförvaltningen hörde av sig redan i somras.

– Jag har inte uppfattat den frågan. Jag har skickat in hyresavin, namnen på oss som bor där och beloppet som hyran är på. Jag har inte uppfattat det som att jag fått frågan om vi är en eller två som bor där, säger han.

När påtalade någon för dig första gången att sammanboende bara har rätt till hälften av hyran?

– För ungefär en månad sedan. Då sa jag att jag omedelbart vill korrigera detta. Jag tänker betala tillbaka för alla år vi bott tillsammans. Jag har inte försökt dölja något.
Tidigare på dagen avbröt Juholt ett möte i VU för att hålla presskonferens efter att Aftonbladet avslöjat att han låtit skattebetalarna stå för hyran sedan juni 2009. Att en S-ledare avbryter ett VU-sammanträde för en pressträff är enligt socialdemokrater DN talat med extremt ovanligt, om det någonsin har hänt, vilket visar hur allvarlig skandalen är för Håkan Juholt.

Hur kunde du tro att skattebetalarna skulle stå för hela hyran när du delar lägenheten med din sambo?

– Jag har över huvud taget aldrig föresvävat mig detta. Detta är min kostnad för dubbelt boende. Det jag har missat är att när man bor tillsammans med någon utgår bara hälften av ersättningen. Det borde jag ha känt till. Jag har inte sökt informationen, vilket jag borde ha gjort.

Verkar det inte rimligt att dela på hyran när man är två som bor där?

– Absolut.

Har du funderat på rimligheten i det?

– Nej, det har jag inte gjort. Det är den kostnad jag har för dubbelt boende. Den riksdagslägenhet jag hade på Lilla Nygatan var betydligt dyrare. Så jag har inte reflekterat över detta.

Hur påverkar detta förtroendet för dig?

– Det skadar oss politiker som kollektiv, eftersom det finns en bild av att vi roffar åt oss. Men till syvende och sist handlar det om politikens innehåll. Det är jag helt övertygad om.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.