Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 22:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/rikspolischefen-anders-thornberg-viktigast-att-bryta-tillvaxten/

Politik

Rikspolischefen Anders Thornberg: ”Viktigast att bryta tillväxten”

Rikspolischefen Anders Thornberg. Foto: Carl Bredberg

2018 sköts 45 personer till döds i Sverige. 

För att stoppa tillväxten av nya kriminella krävs insatser från hela samhället, anser rikspolischefen Anders Thornberg.

– För varje person som blir skjuten, gripen eller dömd så står det tio, femton nya som kliver fram, säger han. 

Hanna Jakobson
Rätta artikel

Vid årsskiftet 2017/2018 skärptes straffet för grovt vapenbrott. Minimistraffet är numera två år, vilket leder till att fler häktas. Fler sitter också i fängelse och de totala utredningssiffrorna har gått upp med fyra procent, enligt rikspolischefen. Ändå pekar de nationella siffrorna när det kommer till det dödliga skjutvåldet åt fel håll. 

– Det bekymrar mig väldigt mycket att alla de här åtgärderna inte biter. Därför har vi anmält vår syn till regeringen om vad vi ska göra och vad samhället måste göra för att vi ska få stopp på tillväxten och för att vi ska stoppa det här förfärliga dödandet och skjutandet, säger Anders Thornberg.

I november begärde du ett möte med justitieminister Morgan Johansson. Du har tidigare upprepat att andra aktörer måste öka sina insatser. Fick ni inte tillräckligt gehör från regeringen? 

– Vi hade jobbat praktiskt tillsammans i samverkansrådet mot organiserad brottslighet med ett antal myndigheter och försökt med olika åtgärder. Vi har trott på alla de åtgärder vi vidtagit och den prioritering vi gjorde av det dödliga våldet genom skjutvapen. När vi såg att det var lika många skjutna så gjorde vi en kraftsamling, vi samlade in kunskap från alla de poliser och medarbetare längst ut på fältet för att se vad vi kunde göra själva och tog även fram förslag på vad andra myndigheter kunde göra, framförallt för att bryta tillväxten. Det är inte så att vi behöver hjälp med själva brottsbekämpningen utan det är tillväxten. 

Vad är mest akut när det gäller att bekämpa gängkriminaliteten?  

– Det viktigaste är att bryta tillväxten och att se till att det blir konsekvenser. Att man tar hand om unga människor som av olika anledningar är på väg in i kriminalitet. För varje person som blir skjuten, gripen eller dömd så står det tio, femton nya som kliver fram. Det kan inte vara rimligt att unga personer vill leva ett liv som med stor sannolikhet slutar i att man skjuts ihjäl eller råkar illa ut för livet.  

Ni vill öka kontrollerna av personer i kända kriminella miljöer. I ”Kalla Fakta” i TV4 vittnar svenskar med utländsk bakgrund om hur de blivit kontrollerade av polis utan anledning. Hur ser du på risken för att ökade kontroller kan öka upplevelsen av etnisk profilering? 

– För att man ska kunna komma tillrätta med allvarlig kriminalitet så måste man göra vissa kontroller. Jag vet genom att jag träffat områdespoliser i särskilt utsatta områden att man numera jobbar på ett systematiskt sätt. Precis när det varit en skjutning och när man bekämpar väldigt allvarligt våld så måste polisen gå in lite tuffare. 

– Vi har satt in områdespoliser som omedelbart efter ett tillslag kan förklara för personer som blivit kontrollerade vad som hänt för att lugna ner situationen. Det är otroligt viktigt att svensk polis förstår hur vi uppfattas när vi är ute. Svensk lagstiftning gäller för oss och etnisk profilering är förbjuden. Om vi inte får människor som litar på oss, som vill prata med oss och som ringer oss när det händer något så kommer vi att hamna i en väldigt olycklig situation.