Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Riksrevisionen dömer ut vårdvalet

Vårdvalet och vårdgarantin har gjort det svårare att uppfylla vårdens principer om likvärdig vård för alla, visar Riksrevisionens granskning.
Vårdvalet och vårdgarantin har gjort det svårare att uppfylla vårdens principer om likvärdig vård för alla, visar Riksrevisionens granskning. Foto: Emma Eriksson

Fler vårdcentraler – i välbärgade områden. Svårare att ge alla en likvärdig vård. Friska som söker mer vård och bäst effekt för den som har pengar.

Så ser effekterna av vårdvalet ut, enligt Riksrevisionen.

Riksrevisionen kan också konstatera att vårdcentralerna inte främst finns där behoven är som störst. Tvärtom.

– Vår analys visar att vårdcentralerna företrädesvis har etablerats där invånarna har högre medelinkomster, är bättre utbildade och är yngre än 70 år, samtidigt som nedläggningarna drabbat svagare områden i större utsträckning, säger projektledaren Henrik Segerpalm.

Det allvarligaste av allt, säger riksrevisor Jan Landahl, är att det verkar som om vårdvalsreformen resulterat i undanträngningseffekter.

– Det vill säga att de patienter med störst vårdbehov trängs undan till förmån för patienter med mindre vårdbehov, och det går emot den etiska plattform som riksdagen formulerat.

Vårdvalet och vårdgarantin har gjort det svårare att uppfylla vårdens principer om likvärdig vård för alla och att de svårast sjuka ska prioriteras, har revisionen kommit fram till.

Bilden av att vissa grupper missgynnats av vårdvalsreformen bekräftas av Stina-Clara Hjulström, ordförande för Demensförbundet.

– Den har inte fungerat för den stora gruppen multisjuka äldre. Det är nästan en fars att de sitter med en katalog med 120 företag som de ska välja mellan. De är så sjuka och dåliga att de inte ens kan hålla en färdtjänstkupong i handen. Vårdvalet är till för friska som kan välja och vraka.

Enligt granskningen har reformerna förbättrat kontaktmöjligheterna med vården och fler vårdcentraler. Men det är främst patienter med mindre vårdbehov och högre socioekonomisk status som gynnats.

– Rapporten visar att marknadstänkandet inte passar, utan att behovet måste styra. Det här avgörs av riksdagen ganska snart och vi har en chans att ta bort tvångs-LOV. Argumenten för att göra det har ökat kraftigt med den här rapporten, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

– De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna borde lyssna på Riksrevisionen. Deras argument underkänns ju helt.

Ansvarig minister för reformen var den förre socialministern Göran Hägglund (KD). Men Hägglund duckar och vill inte kommentera den kritiska rapporten.

KD hänvisar till Emma Henriksson, ordförande i socialutskottet.

När utvecklingen i Region Skåne och Västra Götaland granskats visar det sig att friska gör fler läkarbesök sedan vårdvalet införts, medan sjuka patienter gör färre.

I Skåne var det 1.700 allvarligt sjuka som inte träffade läkare under en tvåårsperiod. Under samma tid tillkom 47.000 nya besökare med lindriga eller självläkande symptom.

Bakgrund. Vårdvalet

Vårdval och vårdgaranti skulle ge bättre tillgänglighet i primärvården och större makt till individen. Det obligatoriska vårdvalet infördes 2010, då patienterna fick möjlighet att själva välja vårdcentral och privata vårdgivare fick etablera sig fritt.

Systemet har också kritiserats för att missgynna bland annat äldre och multisjuka.

Regeringen har föreslagit att tvånget för landstingen att erbjuda vårdval i primärvården ska avskaffas. Men mycket pekar på att förslaget inte har tillräckligt stöd i riksdagen för att kunna drivas igenom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.