Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Rikt land viktig kund för vapenindustrin

Gunnar Hult, professor i militärteknik på Försvarshögskolan.
Gunnar Hult, professor i militärteknik på Försvarshögskolan. Foto: Rickard Kilström

När det svenska försvaret skurits ner har vapenindustrin tvingats att ännu mer söka sig ut på världsmarknaden. Då har Saudiarabien, med världens fjärde största försvarsbudget, varit lockande. Enligt experter är avtal med andra länders regeringar viktigt för att den saudiska regimen ska vilja göra affärer.

Flera faktorer gör Saudiarabien till en högintressant kund för vapentillverkare, enligt Pieter Weze-man, Mellanösternexpert på fredsforskningsinstitutet Sipri. Oljepengar i överflöd, ambitionerna att vara en stormakt i den oroliga regionen och rivaliteten med Iran har pumpat upp försvarsbudgeten till 80 miljarder dollar årligen. Det placerar Saudiarabien på fjärde plats i världen. Samtidigt är landet helt beroende av att importera militärteknologi.

– Saudiarabien är en väldigt viktig marknad för export av vapen, säger Pieter Wezeman.

Enligt honom spelar avtal med andra länders regeringar stor roll för var saudierna väljer att köpa krigsmateriel. Det svenska avtalet hade betydelse när Saab fick miljardordern på radarsystemet Eri-eye, tror Wezeman

– Exakt hur viktigt vet vi inte, men att Sveriges regering stod bakom det här var viktigt för Saudiarabien.

Den uppfattningen delas av Gunnar Hult, professor i militärteknik på Försvarshögskolan. Han var inblandad i arbetet med avtalet under sin tid på Försvarets materielverk.

– Jag är helt övertygad om att detta var för att gynna den svenska försvarsindustrin. Ur industrins synpunkt var det bra, säger Hult.

Enligt honom ska avtalet också ses mot bakgrund av att den svenska försvarsbudgeten har bantats hårt. Det har förändrat förutsättningarna för svensk vapenindustri. Företagen har än mer tvingats ut på världsmarknaden.

– När svenska staten som kund minskar i betydelse måste man hitta andra kunder för att kunna utveckla nya system.

Risken med att säga upp avtalet är enligt Gunnar Hult att det kan slå negativt mot andra svenska företag som vill göra affärer i Saudiarabien. Samtidigt pekar han på motsägelserna i svensk utrikes- och försvarspolitik.

– Det är en schizofren attityd att åka runt i världen och försöka agera fredsmäklare och sedan sälja vapen till länder som Saudi. Det går inte ihop.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.