Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 19:43 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/riktad-attack-mot-socialdemokraternas-hemsida-/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Attacker slog ut Socialdemokraternas hemsida

Stefan Löfven (S).
Stefan Löfven (S). Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Socialdemokraternas hemsida har under veckan utsatts för två riktade överbelastningsattacker. 

I onsdags slogs sajten ut under sju timmar. Attacken har enligt partiets driftleverantör framför allt gjorts från fem olika länder: Ryssland, Nordkorea, Japan, Spanien och Sydafrika. 

– Det är jätteallvarligt, säger Mattias Gökinan, ansvarig för partiets IT-säkerhet. 

Det var i onsdags och torsdags som flera datorer attackerade Socialdemokraternas hemsida. Under det första angreppet som skedde några timmar efter att partiet gått ut med ett pressmeddelande om sin valkampanj slogs sajten ut under fem timmar. 

– I onsdags klockan 18:55 startade en så kallad ddos-attack mot Socialdemokraternas centrala hemsida. En ddos-attack är egentligen till för att stresstesta nätverk och hemsidor men kan också användas för att överbelasta och slå ut hemsidor, säger Mattias Gökinan, ansvarig för partiets IT-säkerhet. 

Konsekvensen av angreppet blev att det inte gick att gå in på sajten, men inget intrång ska ha genomförts.

– Först går hemsidan segt och sen går det inte att använda den, säger Mattias Gökinan. 

Först på natten mot torsdagen lyckades partiets leverantör få upp sajten igen. Några timmar senare, på torsdagsförmiddagen, skedde ännu en attack.

– Men då satte man upp motåtgärder snabbare och det var inte lika omfattande.  

Partiet vet i nuläget inte vem som ligger bakom men kan se varifrån geografiskt attackerna kommer. 

– Vi har bett vår it-driftleverantör att skicka oss vilka de tror ligger bakom. De har tagit fram en lista på de fem toppursprungen med fem länder. Enligt vår driftsleverantör är det Ryssland, Nordkorea, Japan, Spanien och Sydafrika, säger Mattias Gökinan. 

Socialdemokraterna har kontaktat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för att få råd och stöd i vilka skyddsåtgärder som bör vidtas.

Partiet ska nu polisanmäla händelsen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.