Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Riktig kris om uppgifterna stämmer”

Socialdemokrternas partiledare Håkan Juholt höll på fredagen en presskonferens angående de pengar han fått i bostadsbidrag för dubbelt boende.
Socialdemokrternas partiledare Håkan Juholt höll på fredagen en presskonferens angående de pengar han fått i bostadsbidrag för dubbelt boende. Foto: NIKLAS LARSSON/SCANPIX
Om Håkan Juholt verkligen har varit medveten om att han fått ut dubbelt så mycket ersättning som han har rätt till – då befinner han sig i en riktig kris. En kris som skulle kunna leda till hans avgång. Det menar Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs universitet som forskar om socialdemokratin.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt kritiseras för att han tagit ut full ersättning för sin lägenhet trots att han delar den med sin sambo. Under drygt fyra års tid har han fått sammanlagt 320.000 kronor i ersättning av skattebetalarna.

Hur tycker du att han hittills har hanterat den här krisen?

– Så här långt kan man säga att han verkligen har följt regelboken. Han har erkänt att han gjort fel, han har inte skyllt på någon annan och han har gjort rätt för sig. På så vis har det varit väldigt bra. Inga hummanden eller sidoblickar.

– Sen återstår naturligtvis frågan hur det kunde bli så här, säger Jonas Hinnfors.

Aftonbladet publicerade på lördagen uppgifter om att ett slags internrevision skulle ha påpekat felaktigheterna redan 2009. Om de uppgifterna stämmer – hur allvarligt är det?

– Då är det betydligt allvarligare. Om någon säger att ’här har det gått ut ett helt belopp trots att det bara ska vara ett halvt’ – och det sedan fortsatt i två år – då är situationen en helt annan.

– Uppgifterna är ännu obekräftade, det kan vara rykten. Men rent principiellt kan man säga att om felaktiga utbetalningar sker på grund av klantighet – då är det inga problem. Men om det pågått under två års tid och folk känt till det – då blir det riktigt krisartat.

DN.se har varit i kontakt med Håkan Juholts pressekreterare Sofie Rudh som säger att ”det blir inga kommentarer”. Hur ska man tolka det?

– Man ska akta sig för att göra en höna av en fjäder. De kan ju vara totalt nedringda, så nedringda att det inte är fysiskt möjligt att svara på frågorna. Men om det skulle visa sig att det pågår en vild krishantering bakom kulisserna – att Juholt och andra känt till det här i flera år – då är det så klart oerhört allvarligt.

– Om man finner ett uppsåt i det här, vilket vi ännu inte sett något av, så kan det bli svårt att värja sig mot anklagelserna.

Dock, påpekar Jonas Hinnfors – uppgifterna är ännu obekräftade och han har svårt att tro på dem.

– Jag skulle bli oerhört förvånad om det var så att de nya uppgifterna visade sig stämma. Den här typen av grejer är ju så oerhört lätta att upptäcka. Att som politiker ha ett sådant lik i lasten, där uppsåtsaspekten är så tydlig, det är svårt. Det är lite för tung barlast.

– Om personer i hans närhet kände till detta i våras när han var aktuell som partiledare så skulle de ha dragit i alla nödbromsar. Jag skulle bli förvånad om det var så. I så fall skulle det röra sig om flera personer, inte bara Juholt, som gjort fel. Det skulle säga något om den kultur som råder inom Socialdemokraternas högsta krets.

Om det nu visar sig att han faktiskt har känt till det här sedan 2009. Vad kan det få för konsekvenser?

– Om centrala personer runt Håkan Juholt sedan ett par år tillbaka varit medvetna om det här men inte agerat under så lång tid – då har jag svårt att se annat än att han får problem att vara kvar som partiledare. Då finns det något systematisk i det; ett uppsåt och en vilja att dölja något som jag har svårt att tro att medlemmarna skulle acceptera.

– Om uppgifterna stämmer så är det en riktig kris.

Hur skulle det påverka socialdemokratin?

– Den uppförsbacke som man haft under flera år – och som man nu kanske varit på väg ur – den skulle börja om. Det skulle innebära jakt på en ny partiledare. Och då tror jag att de ideologiska spänningarna kommer att flyta upp mycket, mycket starkare än för ett halvår sen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.