Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ringholm ersätter fristående tänkare med intern grupp

Finansminister Bosse Ringholm tänker ersätta den kritiserade fristående tänkargruppen ESO med en ny grupp - ESS. Men ESS blir mindre oberoende än vad ESO var, det medger Ringholm själv.

ESO - Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi - skapades 1981 av den dåvarande borgerliga regeringen. Gruppens roll var att studera den offentliga ekonomin kritiskt för att ge finansdepartementet underlag för utredningar och förslag på nya lagar. Det nya pensionssystemet och utgiftstaket i statens budget är exempel på förändringar som började som ESO-rapporter.

Men i fjol beslöt regeringen att ESO skulle omvandlas till en kommitté för miljöstudier. Beslutet var en del av uppgörelsen med miljöpartiet.

Beskedet väckte kritik, inte bara hos den borgerliga oppositionen, utan hos många ekonomer. Eftersom ESO-rapporterna ofta hade en udd mot regeringens politik var det många som förklarade nedläggningen med att regeringen ville tysta kritiker.

Regeringens svar kom på torsdagen. Expertgruppen för samhällsekonomiska studier, ESS, ska bildas.
- ESO var ett fristående forsknings- och studiecentrum. Men det fanns ingen planering och beredskap för att ta hand om produkterna. De rapporter som ESO diskuterade fanns inte med i regeringskansliets planering, säger Ringholm.

Är det fel med det då?
- Nej, men vi har redan sådana rapporter. Det produceras mängder av sådana rapporter vid olika universitet och högskolor och olika offentliga institut, säger Ringholm.

ESS blir mer av en intern arbetsgrupp inom finansdepartementet underställd en av statssekreterarna - även om de kan utnyttja utomstående forskare - vilket gör att den blir mindre självständig.
- Ja, men det är för att vi vill få ut ett mer handlingsinriktat resultat än vad vi har fått av ESO, säger Ringholm.

Enligt finansministern skrev ESO förvisso många goda rapporter, men det var inte alla som ledde till resultat i form av förändringar eller nya lagar. Eftersom ESS arbetar mer inom departementet hoppas han att det ska leda till att rapporterna snabbare kommer in i den politiska processen.

En annan skillnad är att ESS ska studera hela samhällsekonomin, även den privata.

Ringholm exemplifierar med bostadsmarknaden. ESO skrev visserligen rapporter om de statliga bostadssubventionerna, men inte om byggmarknaden och varför Sverige har så dyra byggkostnader.
- Vi vill titta på hela byggkostnadsprocessen, också den privata sidans materialkostnader, säger Ringholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.