Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ris och ros från S efter Anders Borgs tal

Det blir troligen höjd skatt för banker, bilar, sprit, tobak och fastigheter även om Socialdemokraterna får bestämma. Det säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson. Hon är samtidigt kritisk till att regeringen bara redovisar kostnader för flyktingar.

– Det bevisar att det här bara är valtaktik från Moderaterna. Man har blåst upp kostnaderna snarare än att redovisa det faktum att det både finns kostnader och intäkter, säger hon.

Efter valet 2010 riktade finansminister Anders Borg (M) hård kritik mot Sverigedemokraterna för att inte ta med skatteintäkter som invandringen ger. Men när han på lördagen i samband med Harpsundsmötet redovisade stigande kostnader för statskassan under de kommande åren fanns inte en enda krona medräknad i form av ökade skatteintäkter när nyanlända successivt får jobb. Däremot redovisade han 12 miljarder kronor i årliga ökade kostnader för 2017 och 2018.

– Vi har gjort så goda beräkningar man kan kring detta och det avviker inte från vad andra myndigheter gör, säger Anders Borg i en webb-tv-intervju med DN.

Magdalena Andersson menar att det kan handla om ”betydande” intäkter och spelar ner risken för stora effekter på statskassan, trots den stora ökningen av flyktingströmmen till Sverige i sommar.

Däremot ställer hon sig bakom regeringens förslag, både på skattehöjningar och nedskärningar. Det innebär att det troligen blir höjd skatt på banker, kommersiella fastigheter och bensinslukande bilar samt alkohol och tobak oavsett vem som vinner valet, liksom nedskärningar på statliga myndigheter.

– Det är en intressant lista. Det är saker som man ska tillsätta utredningar om och det tycker jag är bra, säger Magdalena Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.