Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 11:37 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/risk-att-alliansen-dor-vid-valforlust/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Risk att alliansen dör vid valförlust”

Glada miner när alliansledarna besökte Sundsvall i veckan.
Glada miner när alliansledarna besökte Sundsvall i veckan. Foto: Robert Henriksson

Det är långt ifrån säkert att alliansen överlever en borgerlig valförlust. Det menar flera företrädare för FP- och C-distrikt som DN har talat med. Precis som sina väljare håller flera av dem dörren öppen till ett S-lett regeringssamarbete.

I dag fyller den borgerliga alliansen tio år. Regeringskoalitionen är med svenska mått unik, aldrig förr har borgerliga partier hållit ihop så länge som under den orangea alliansflaggan. Frågan är om de klarar att hålla ihop efter valet – om de skulle förlora regeringsmakten.

När DN talar med företrädare för Centerpartiets och Folkpartiets partidistrikt är flera av dem tveksamma. Ann Berg (FP), ordförande för länsförbundet Gävleborg, tror att alliansens dagar kan vara räknade vid en valförlust.

– Jag har väldigt svårt att se att det skulle kunna fortsätta. Då måste det vara läge för varje parti att verka individuellt och jobba för sig själva, säger hon.

Mattias Larsson (C), ordförande i Västerbotten, ser även han en risk för att alliansen upplöses om den skulle förlora valet med stor marginal. Som läget ser ut nu tror han dock att det blir ett snävt lopp. Och skulle S komma till makten tror han att det blir svårt för Löfven att bilda regering, vilket öppnar dörren för en nyvalsseger för alliansen.

– Skulle alliansen störtdyka så finns risken att den är död. Men som det ser ut nu går vi mot mål­fotofinish och då tror jag att alliansen överlever.

Som DN berättade i går anser 33 procent av centerväljarna och hela 48 procent av folkpartiväljarna att en blocköverskridande regering skulle vara det bästa för Sverige, enligt en mätning från Ipsos. De flesta av dem vill helst se den styrd av Moderaterna. Folkpartisterna var de som i störst grad anser att en S-ledd regering är bäst för Sverige: 19 procent mot 8 procent bland C-väljarna.

S-ledaren Stefan Löfven har när han har kommenterat regeringsfrågan pekat på C och FP som möjliga borgerliga samarbetspartier. När DN ringer till C:s och FP:s partidistrikt är det flera distriktsordförande som antingen öppnar dörren – eller åtminstone inte slår igen den – för ett samarbete med en S-ledd regering efter valet.

Gösta Frödin, ordförande för FP i Värmland, vill undvika en situation där en svag minoritetsregering skulle ge SD ökat inflytande.

– Alliansregeringen har haft problem som minoritetsregering att få igenom sin politik och det är definitivt inte önskvärt. Vi måste ta ansvar för den situation som väljarna skapar och undvika att någon av parterna blir beroende av SD. Vi borde undvika nyval annat än i extrema fall, säger han.

Pär Löfstrand, ordförande för FP i Jämtland, är inne på samma spår.

– Skulle en rödgrön förhandling spricka handlar det om att ta ansvar för Sverige.

Eva Nypelius, ordförande för C på Gotland, stänger inte heller hon dörren till ett samarbete med en S-ledd regering. Fast inte utan förbehåll.

– Det handlar om att få en regering i Sverige som har mandat och där SD inte har en vågmästarroll. Sedan om man hittar andra arbetskonstellationer så måste man få gehör för den politik man för, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.