Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Rödgröna har fortsatt stort övertag

De tre rödgröna oppositionspartierna har ett försprång på nästan 18 procentenheter över de fyra borgerliga regeringspartierna enligt United Minds senaste opinionsmätning för Aftonbladet.

Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna får tillsammans 33,9 procent jämfört med 51,6 procent för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

S backar dock hela 3,8 procentenheter och får 30,8 procent. Samtidigt ökar Miljöpartiet 2,7 procentenheter och får 11,2 procent. Även Vänsterpartiet klättrar något till 9,5 procent.

Moderaterna fortsätter den nedåtgående trenden och backar 1,9 procentenheter till 19,7 procent. Kristdemokraterna ökar med 1,7 procentenheter till 4,9 procent. Centern ökar 0,2 procentenheter och når 3,5 procent medan Folkpartiet backar med 0,3 procentenheter till 5,8 procent.

Sverigedemokraterna ökar också, plus 0,6 procentenheter till 11,3 procent. Feministiskt initiativ ligger kvar på 2,1 procent, oförändrat sedan förra mätningen.

Det framgår inte om förändringarna är statistiskt säkerställda.

United Minds intervjuade 1 099 personer i samarbete med Cint under perioden 12 maj – 8 juni.

– Jag är helt inriktad på att bli omvald som statsminister 14 september, säger Fredrik Reinfeldt i SVT:s Gomorron och tillägger att den smarte satsar pengar på det, inte på någon spekulation om att han skulle kunna bli en kompromisskandidat till ordförandeposten i EU-kommissionen.

Reinfeldt säger att han tror att EU:s ledare lagom till toppmötet i Bryssel 26–27 juni kan ha en kandidat att lyfta fram. Före det kommer han, för sin del, att se till att få stöd i regeringen och riksdagens EU-nämnd.

Statsministern säger inget om han i slutändan ändå skulle kunna se Jean-Claude Juncker som ett namn för posten. Men motståndet mot honom från Storbritannien och David Cameron måste tas på allvar, enligt Reinfeldt.

– Det måste vara en aspekt, säger han och hänvisar till att Cameron, om han blir omvald på hemmaplan 2015, har lovat en folkomröstning om EU-medlemskapet.

Att Storbritannien skulle få skäl att lämna EU måste undvikas.

– Detta bekymrar mig väldigt mycket, jag ser en stor risk med en sådan folkomröstning och det vore dåligt för Sverige och EU om Storbritannien inte blev kvar i EU. En av de viktigaste uppgifterna är att hålla kvar dem, säger Reinfeldt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.