Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Rödgröna och SD har samma sparkrav

De rödgröna partierna och Sverigedemokraterna (SD) har lagt var sitt förslag om att spara 670 miljoner kronor på regeringskansliet nästa år. Regeringen kan nu komma att lida sitt första nederlag i riksdagen.

Att SD och de rödgröna i praktiken skulle göra gemensam sak hindrar inte Socialdemokraterna från att rösta för det rödgröna förslaget, säger partiets ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros.

– Vi kommer aldrig att samarbeta med Sverigedemokraterna, aldrig någonsin. Men vi kommer inte att tveka att rösta på våra egna förslag, säger han.

Både den rödgröna oppositionen och SD anser att det är dags att effektivisera regeringskansliet och föreslår i sina budgetmotioner en nedskärning med 670 miljoner kronor, uppger SVT:s Rapport.

Att partierna föreslår samma summa beror på att den motsvarar kostnadsökningen som följde med EU-ordförandeskapet, enligt Jimmie Åkesson, partiledare för SD.

Han säger att partiet sannolikt kommer att rösta för sin budgetmotion.

– Vi har inte fått något erbjudande från regeringen om att kompromissa, säger han.

Enligt Östros har det inte förekommit några kontakter mellan de rödgröna partierna och SD i frågan.

– Absolut inte. Vi kommer aldrig att vilja eller kunna påverka deras ståndpunkt. De gör precis som de själva vill, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.