Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Rödgröna störst i stor väljarundersökning

För första gången sedan valet är Kristdemokraterna över riksdagsspärren i SCB:s väljarmätning. Trots det samlar inte alliansen mer än 39,7 procent av väljarna.

I SCB:s novembermätning blir Socialdemokraterna största parti med 34,3 procent. Partiet tappar dock 1,3 procentenheter jämfört med majmätningen.

Moderaterna har samma nedåtgående trend hos SCB som hos andra institut och har ett stöd på 25,5 procent. En av de stora förändringarna sedan förra mätningen är att Kristdemokraterna, med 4,1 procen, nu är över riksdagsspärren för första gången sedan valet 2010. Även Centerpartiet, som noterar 4,7 procent, klarar spärren. Folkpartiet backar dock och har nu ett stöd på 5,4 procent. Tillsammans samlar alliansen 39,7 procent av väljarna.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är med 43,1 procent med god marginal större än alliansen. Tillsammans med Vänsterpartiets 6,7 procent når de rödgröna partierna 49,8 procent.

En av de stora förändringarna i mätningen är att Sverigedemokraterna passerar Miljöpartiet som tredje största parti och har nu 9,3 procent mot MP:s 8,8.
SCB mäter väljaropinionen två gånger per år. Mätningarna anses som viktiga eftersom de är de största i stt slag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.