Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Rödgrönt styre i Västra Götaland

Ett rödgrönt minoritetsstyre i Västra Götaland - med Sverigedemokraterna som vågmästare. Det blev resultatet av omvalet till landstinget i Västra Götaland. I dag presenterade Socialdemokraterna sin lösning för hur landets näst största landsting ska styras.

Först försökte regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S) få till ett mittenstyre tillsammans med Miljöpartiet och Folkpartiet. Men sedan FP i går hoppat av förhandlingarna blev det i stället ett rödgrönt minoritetsstyre med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Tillsammans har de tre rödgröna partierna 73 mandat, men det krävs 75 för att få majoritet i regionens fullmäktige.

Blir det inte svårt att styra regionen i minoritet med Sverigedemokraterna som vågmästare?

– Det beror på hur oppositionen hanterar det. Hittills har jag tolkat de borgerliga som att det finns en vilja att inte låta Sverigedemokraterna avgöra, säger Gert-Inge Andersson till DN.se.

Han sträcker ut en hand till de borgerliga för att hålla SD utanför.

– Vi kan behöva samarbeta om budgeten med stora områden som primärvård och kollektivtrafiken, säger Gert-Inge Andersson.

Under valrörelsen inför omvalet den 15 maj var debatten som hetast om enhetstaxa i kollektivtrafiken och ett eventuellt privat ägande av några av regionens 18 sjukhus. När valkampanjen förvandlats till politisk vardag förbyts högljudda slagord mot samförstånd och kompromisser.

Efter det underkända landstingsvalet i höstas styrde också de rödgröna i minoritet, men då med stöd av Sjukvårdspartiet som åkte ur regionfullmäktige efter omvalet den 15 maj.

I omvalet ökade SD antalet mandat till 9 av totalt 149. Det hade dock krävts ytterligare ett mandat för att partiet skulle kunna ta plats i regionens styrelse och i alla nämnder där de rödgröna har majoritet.

Den parlamentariska situationen i Västra Götaland med SD som vågmästare påminner om riksdagen med skillnaden att det är en rödgrön minoritetsledning i stället för en borgerlig. Det kan vara svårare att styra i minoritet i Västra Götaland jämfört med på riksplanet efter som det i regionen inte finns en budgetlag som i riksdagen där alla stora ekonomiska beslut tas på en och samma gång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.