Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Romson och Fridolin visste om knarkdomen”

Foto: Lotta Härdelin

En politisk topptjänsteman anställdes efter valet i regeringskansliet trots att han 2012 dömdes för narkotikasmuggling. "Både vice statsminister Åsa Romson och Gustav Fridolin kände till domen när han rekryterades", säger statssekreterare Per Ängquist (MP) till DN.

Den i dag högt uppsatte politiska tjänstemannen dömdes i september 2012 för narkotikasmuggling i Stockholms tingsrätt, sedan han beställt 42,7 gram svamp innehållande Psilocin – en substans som är narkotikaklassad.

Av domen, som DN har tillgång till, framgår att han under rättegången sade sig "varken kunna erkänna eller förneka brott", eftersom han var så kraftigt alkoholpåverkad när han gjorde beställningen.

– Man gör dumma saker när man är alkoholpåverkad, ska mannen ha sagt i polisförhör, enligt Expressen.

Bakgrunden är att mannen i slutet av 2011 kom hem berusad från en fest. Han säger sig ha mått dåligt. "Av någon anledning satte han sig då vid datorn och beställde svampen ifråga via internet och måste då även ha betalat för den på något sätt", skriver tingsrätten i domen.

De hallucinogena svamparna skickades sedan till hans adress – men togs i beslag i tullen. Enligt domstolen betalade topptjänstemannen 581 kronor till ett konto i Holland i samband med beställningen.

Tingsrätten skriver:

"XX har förklarat sig villig utföra samhällstjänst och hinder kan inte anses föreligga att ersätta ett fängelsestraff med frivårdspåföljd i kombination med samhällstjänst. Påföljden bestäms därför till villkorlig dom i kombination med samhällstjänst i 75 timmar, motsvarande två månaders fängelse, vilken påföljd XX riskerar om han inte fullför sina skyldigheter enligt samhällstjänsten."

Mannen fick dessutom betala sina advokatkostnader under rättegången.

När den nya regeringen tillträdde efter valet i september i år rekryterades han till regeringskansliet Rosenbad av statssekreterare Per Ängquist (MP).

– Han anställdes av mig och jag står för det beslutet. Han har varit öppen hela tiden och har sonat sitt brott. Trots den här händelsen bestämde jag mig för att anställa honom, eftersom jag har haft god insyn i det som har hänt och vet att han har ångrat sig. Utifrån helhetsbedömningen av hans person har jag fullt förtroende för honom, säger Pär Ängquist.

Kände språkrören till den här händelsen?

– Ja, självklart. Båda språkrören kände till den här historien sedan tidigare. Den är ganska välkänd i partiet. Så jag tror inte att det kommer som någon stor nyhet för dem.

Pratade du med vice statsminister Åsa Romson och utbildningsminister Gustav Fridolin om den här rekryteringen innan den gjordes?

– Vi har hållit språkrören informerade under rekryteringsprocessen. Båda språkrören visste om den här historien sedan tidigare. Men det är jag som har fattat beslutet.  

I ett SMS till Expressen skriver Gustav Fridolin:

"Den sakkunnige hade informerat om sitt brott, det är sonat och har redan tidigare varit omskrivet i media i samband med att dom föll. Jag är noga med att i alla sammanhang betona att man inte ska vara dömd för alltid och utestängd från politisk verksamhet beroende på misstag som man ångrar och tagit ansvar för."

DN har utan framgång sökt Åsa Romson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.