Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Romson petas - Lövin föreslås som nytt språkrör

01:47. Isabella Lövin föreslås ta över. Gustav Fridolin får förnyat förtroende av valberedningen.

Isabella Lövin förselås ta över som språkrör efter Åsa Romson. Det beskedet lämnade valberedningen under en presskonferens på måndagen. Gustav Fridolin får fortsatt stöd. 

För två veckor sedan ställde Miljöpartiets båda språkrör i praktiken sina platser till förfogande. Sedan dess har valberedningen undersökt distriktens syn på vilka företrädare de helst vill se ska leda partiet.

Nu står det klart att Isabella Lövin föreslås ta över efter Åsa Romson som nytt språkrör, medan Gustav Fridolin får fortsatt stöd.

Isabella Lövin är i dag biståndsminister i regeringen och har tidigare varit EU-parlamentariker för MP. Hon ska så sent som i går ha fått frågan om att ta över efter Romson.

– Jag vill börja med att säga att jag är väldigt hedrad och glad, sade Isabella Lövin under pressträffen.

Hon berömde också Åsa Romstons insatser i regeringen.

– Åsa Romson har som klimat- och miljöminister varit en mycket framgångsrik förhandlare.

Se hela intervjun med Isabella Lövin:


Isabella Lövin gick med i Miljöpartiet kort före valet till EU-parlamentet 2009. Efter succén med den prisbelönade boken "Tyst hav" fick hon posten som ordförande för fiekseriutskottet och drev framförallt fiskefrågor. Hon har tidigare varit verksam som journalist, medan de poltiska meriterna varit få.

På frågan om hur hon ser på kritiken om att hon hittills inte uträttat så mycket i regeringen svarade hon att man "måste ha realisitska förväntningar" på ett litet parti i minoritetsregering.

– Jag tycker att vi har gjort oerhört stor skillnad, inte minst på klimat- och miljöområdet. Förslaget om att byta ut det ena språkröret kom efter att kriserna avlöst varandra i Miljöpartiet.

Efter bostadsminister Mehmet Kaplans avgång och turerna kring den så kallade handskakningsaffären har partiets opinionsiffror sjunkit och partiledningens förmåga att hantera kriserna ifrågasatts.

Gustav Fridolin sade sig vara "ödmjuk och tacksam" för det förnyade förtroendet och sa sig se fram emot att samarbeta med Lövin.

– Den öppna och raka debatt som Miljöpartiet har kunnat ha de senaste veckorna innebär att jag kan känna att jag har stöd. Jag har gjort misstag, men lärt mig av dem, sade han.

Se hela intervjun med Gustav Fridolin:

 

Valberedningens ordförande Joakim Larsson fick frågan om hur partiet, som har en jämställdhetsprofil, ser på att avsätta det kvinnliga språkröret medan det manliga kan sitta kvar.

– Vi har det feministiska perspektivet att personer bedöms utifrån sig själva som individer. Det finns inget som säger att båda måste gå eller båda måste stanna, sade han.

I helgen ska kongressen ta ställning till förslaget om att låta Lövin ta över efter Romson.

Fakta. Isabella Lövin

Isabella Lövin, 53 år, var Europaparlamentsledamot för Miljöpartiet från 2009 till 2014, då hon utsågs till biståndsminister.

Innan hon blev politiker arbetade Lövin som kultur- och miljöjournalist.

Mest uppmärksammad blev hon för debattboken "Tyst hav: Jakten på den sista matfisken", utgiven 2007 och belönad med Stora journalistpriset.

• Läs mer: Lövin reste till rasmassorna – hamnade i ett grönt skalv

Senaste nytt. Miljöpartiet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.