Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Rosenberg fick lång applåd för sitt tal

09:57. Gudstjänsten i Storkyrkan i samband med riksdagens öppnande handlade till stor del om den pågående flyktingkrisen, direkt eller indirekt. Författaren Göran Rosenberg fick en lång applåd för sitt tal om Europas mångkulturella öde.

Gudstjänsten i Storkyrkan i samband med riksdagens öppnande handlade till stor del om den pågående flyktingkrisen, direkt eller indirekt. Författaren Göran Rosenberg fick en lång applåd för sitt tal om Europas mångkulturella öde.

Domprost Hans Ulfvebrand inledde kyrkoceremonin med att recitera Stig Dagermans dikt ”Namnet Människa”, som handlar om flyktingar. Den avslutas:

”Men vårt folk som kallas flyktingar har inte en handfull jord om vilken vi kan säga: den är vår. Så ge oss en handfull jord och ge oss en fast punkt och ge oss ett annat namn.”

Även predikan från biskop Eva Brunne hade temat. Men framför allt var författaren Göran Rosenbergs tal tydligt inriktat på hemlöshet och flyktingars öde.

Han tog sin utgångspunkt i berättelsen om sin egen far, som överlevde förintelselägren och kom till Sverige som flykting efter kriget. För på dagen 70 år sedan, konstaterade Rosenberg, varnade DN på ledarplats för att låta de polsk-judiska flyktingarna stanna kvar i Sverige.

Slutet av Rosenbergs tal handlade direkt om dagens europeiska flyktingkris. Han sade att han för 20 år sedan hade ”gott hopp om att Europa skulle övervinna sin historia och den europeiska unionen bli det hus som till sist skulle lyckas härbärgera Europas mångkulturella öde – att bli ett hus för många hem.”

I dag sade sig Rosenberg vara mer bekymrad än då, eftersom Europas sammanhållning står inför sin mest akuta utmaning någonsin. Men ”i ett Europa med öppna inre gränser och en gemensam yttre gräns kan bara finnas ett gemensamt europeiskt svar på flykting‐ och migrationskrisen. Eller inget svar alls”, sade Rosenberg.

Han fick en lång applåd efter talet från nästan alla i kyrkolokalen.

– Det är naturligt att en kris som pågår framför våra ögon också blir ett tema i Storkyrkan inför riksdagens öppnande säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg.

– Det vore helt orimligt om inte Svenska Kyrkan kunde ta upp flyktingkrisen i världen och Europas sätt att möta den. Också kungen reste den ju när han öppnade riksdagen.

– Sverigedemokraterna tyckte säkert inte om att höra om Göran Rosenbergs vision om ett mångkulturellt Europa, men det är inte en hänsyn som vare sig Göran Rosenberg eller Storkyrkoförsamlingen behöver ta.

För fem år sedan, vid riksdagsöppnandet 2010, reste sig hela den nyinvalda sverigedemokratiska riksdagsgruppen upp ur bänkarna och tågade ut ur kyrkan under biskop Eva Brunnes predikan mot främlingsfientlighet och rasism.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.