Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/rysk-vapenexport-storgral-mellan-alliansbroder/

SVENSK POLITIK

Rysk vapenexport – storgräl mellan alliansbröder

Centerpartiets toppkandidat Kent Johansson vill inte stoppa EU:s vapenexport till Ryssland. Det upprör allianskollegorna i Folkpartiet. ”Det är häpnadsväckande”, säger Fredrik Malm, Folkpartiets utrikespolitiske talesperson

När Centerpartiets toppkandidat till EU-parlamentet Kent Johansson intervjuades av Sveriges Radio under måndagen svarade han på en direkt fråga att han inte vill att EU stoppar vapenexporten till Ryssland.

– Nej, inte just nu, sade han.

Den linjen går inte hem hos Folkpartiet. FP och C sitter inte bara i samma regering i Sverige, de ingår även i den liberala partigruppen i Europaparlamentet.

– Sverige har en väldigt restriktiv linje och vi skulle välkomna ett vapenembargo, att toppkandidaten för Centern då säger nej är anmärkningsvärt. Det innebär att det blir fritt fram att sälja krigsfartyg och annan krigsmateriel till Putin samtidigt som landet invaderar och annekterar delar av Ukraina. Det är en signal vi inte ska sända från Sverige, säger Fredrik Malm (FP).

När DN talar med Kent Johansson säger han att Centern inte utesluter ett vapenembargo, men att minska beroendet av rysk olja och gas har högre prioritet.

– Vad jag ville vara tydlig med är den stora elefanten, nämligen att vi köper olja, gas och kärnbränsle från Ryssland. Och det kan vi börja ställa om i dag, säger han.

Ska det vara okej att sälja vapen till Ryssland under pågående kris?

– Jag utesluter inte ett embargo. Det viktiga för mig var att det inte bara handlar om vapen, utan att vi göder Ryssland med pengar. Det är det som är den verkliga elefanten i rummet.