Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ryska medier ska visa Kremls bild av Sverige

Intresset för Sverige är stort i de ryska propagandakanalerna. Både RT och Sputnik rapporterar om Sverige betydligt oftare än om våra nordiska grannländer. Artiklarna är skrivna av anonyma skribenter med syftet att förmedla Kremls verklighetsbild, enligt experter och tidigare medarbetare.

Dokumentären om Sverige inleds med olycksbådande musik och en bild på Malmös centralstation. En röst läser upp dystra rubriker från bland annat högerextrema Breitbart. ”Dödligt våld på högsta nivåerna någonsin”. 

Klippbilderna blandas med intervjuer där majoriteten av människorna är mycket kritiska till invandring och islam.

– Vi vill att Sverige ska vara ett svenskt land, och vi vill att många av dem som lever här nu ska åka tillbaka, säger Ingrid Carlqvist, islamfientlig aktivist som i programmet presenteras som journalist.

Den nästan 50 minuter långa dokumentären från den ryska tv-kanalen RT släpptes i slutet av juni och är en uppföljning på ett annat program från 2016. Bara på Youtube har den nya videon över 1,2 miljoner visningar. Bland de drygt 20.000 kommentarerna uppmanar tittare den svenska befolkningen att ”vakna!” och att ”ta tillbaka ert land!”.

DN har nyligen rapporterat hur ryska troll svartmålat Sverige med cirka 2.000 meddelanden från Twitterkonton som misstänks ha skapats bland annat för att påverka det amerikanska presidentvalet 2016. 

Intresset för Sverige är även stort i de officiella engelskspråkiga mediekanaler som är en del av Vladimir Putins propagandaapparat. Det visar en genomgång av innehållet på engelskspråkiga RT och sajten Sputnik International.

RT startade i december 2005, då under namnet Russia Today, med det uttalade syftet att ge en annan bild av Ryssland och världen än den som framställs i västerländska medier. Kanalen sänder dygnet runt, på flera språk och till tittare i över 100 länder. RT har återkommande anklagats för att rapportera missvisande om bland annat krigen i Ukraina och Syrien.

– De hittar sällan på rakt upp och ned, men de tar vinklar och kör dem väldigt hårt. Deras rapportering om Sverige ingår i ett allmänt ifrågasättande av västvärldens ordning och den liberala demokratin, säger Martin Kragh, forskare och chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

Sedan hösten 2009 till augusti 2018 har RT delat 1147 nyheter om Sverige via sitt Twitterkonto. Under samma period har kanalen delat 672 nyheter om Norge, 472 om Danmark och bara 128 om Rysslands grannland Finland.

Sammanställningen är inte ett exakt mått, många artiklar delas aldrig via Twitterkontot, men den ger en tydlig fingervisning om hur intresset för Sverige sticker ut jämfört med de nordiska länderna. Det överensstämmer också med Martin Kraghs bild av rapporteringen.

– Det har varit så de senaste åren, Sverige har blivit en symbol för kanaler som Breitbart och RT. De använder en etablerad bild av ”det gamla Sverige” som ställs mot det nya, som påstås vara i förfall och kris till följd av invandringen, säger Martin Kragh.

Även den ryska nyhetstjänsten Sputnik visar ett stort intresse för Sverige. Sajten grundades 2014 och i april 2015 lanserades även en svenskspråkig sajt, men den var aktiv mindre än ett år innan den lades ned. Den engelskspråkiga sajten fortsätter dock att publicera en mängd artiklar om Sverige. 

När den här artikeln skrivs är 2246 artiklar på Sputnik ”taggade” med Sverige, i snitt mer än en artikel om dagen sedan starten 2014. Det är betydligt fler än för de andra nordiska länderna. Precis som är fallet med RT så twittrar sajtens officiella konto även betydligt mer om Sverige än om våra nordiska grannländer. Antalet delningar om Sverige har också ökat avsevärt under valåret 2018 och är redan i augusti på samma nivå som under hela 2017.

Den tidigare Sputnikmedarbetaren Andrew Feinberg säger i en intervju med DN att intresset för Sverige till hög grad grundar sig på det stora flyktingmottagandet.

Sverige samarbetar med Natos strategiska kommunikationscentrum, Stratcom, som kartlägger rysk propaganda. Centrets chef Janis Sarts delar bilden av hur Sverige används som ett exempel på hur västländerna är i kris, främst till följd av invandring från länder utanför Europa.

– Sverige är inte det enda landet som har haft en stor invandring, men ni ligger nära Ryssland och har haft ett rykte som en framgångsrik välfärdsstat. Samtidigt är ni inte tillräckligt stora för att kunna slå tillbaka mot Ryssland. 

Enligt Janis Sarts är målet för propagandan främst personer i andra länder än Sverige. 

– De vill bygga upp en publik som de sedan kan använda i en specifik situation för att föra fram sitt budskap, som under Brexit och det amerikanska presidentvalet.

RT och Sputnik

RT och Sputnik är två engelskspråkiga kanaler som skapats som en del av den ryska regeringens påverkansarbete, på order av Vladimir Putin. Tv-kanalen RT, tidigare Russia Today, grundades 2005 och har sedan dess expanderat till att finnas på flera andra språk. Även sajten Sputnik News, grundad 2014, finns på flera håll i världen, och hade under en kort tid en svensk edition. Det uttalade syftet är att förmedla Kremls världsbild.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.