Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S anklagar M för att missbruka KU

Foto: Fredrik Persson/TT

Socialdemokraterna slår tillbaka efter att Moderaterna KU-anmält statsminister Stefan Löfven för krishanteringen under höstens flyktingvåg. ”Det andas desperation”, säger gruppledare Tomas Eneroth (S).

DN kunde på torsdagen berätta att Moderaternas gruppledare i riksdagen Jessica Polfjärd begär att konstitutionsutskottet (KU) granskar hur statsminister Stefan Löfven och regeringen har agerat under flyktingkrisen. Huvudfokus i anmälan är vad som beskrivs som senfärdiga reaktioner från regeringen på de signaler som kom från olika delar av samhället.

– På punkt efter punkt kan vi se att det funnits besked och larm från myndigheter men i vissa fall har man upp till tre månaders fördröjning. Vi stod inför en av Sveriges svåraste akuta krissituationer men upplevde att ingen klev fram och tog ansvar, sade Jessica Polfjärd till DN.

Nu slår den socialdemokratiska gruppledaren i riksdagen Tomas Eneroth tillbaka.

– Naturligtvis ska oppositionen ha möjlighet att använda KU för seriösa granskningar men alla inser att Moderaternas agerande nu snarare handlar om att stilla en intern opinion som kritiserar Anna Kinberg Batra för att hon inte agerar tillsammans med Sverigedemokraterna, säger Thomas Eneroth.

Han syftar på de krav som kommit inom Moderaterna på att partiet borde gå hårdare fram och försöka fälla enskilda statsråd eller till och med hela den rödgröna regeringen. Tomas Eneroth beskriver den stora mängden anmälningar som inkommit från Moderaterna som ett missbruk av KU för partitaktiska syften.

– Det andas mer av desperat opposition utan styrning och ledning än seriös granskning.

Jessica Polfjärd (M) hävdade i torsdagens DN-intervju att enda motivet till KU-anmälan var att få klarhet i vilka brister som funnits i krishanteringen. Tomas Eneroth anser att en sådan genomlysning i så fall borde inkludera även den förra borgerliga regeringen, som enligt honom inte vidtog nödvändiga åtgärder trots tecken på annalkande problem.

– Det gjorde att vi var sämre förberedda när krisen kom, säger Tomas Eneroth.

En KU-anmälan mot förre statsministern Fredrik Reinfeldt med den innebörden har också lämnats in av Socialdemokraterna.

Tomas Eneroth anser att regeringen Löfvens agerande måste ses i perspektivet att höstens flyktingvåg saknar motstycke.

– Vi kan bara konstatera att såväl Sverige som Danmark, Finland, Tyskland, Österrike och många andra länder gjorde vad man kunde i en unik krissituation för att bereda människor skydd under flykten. Sedan tror jag att vi alla beklagar att Schengen och EU:s gemensamma asylpolitik föll samman när den väl utsattes för prövning.

– Nu borde fokus istället ligga på att vi gemensamt i Sverige säkerställer att Europa tar ett större ansvar. Det skulle vara en viktigare insats av Moderaterna än att partipolitisera KU, säger Tomas Eneroth.

Mer om KU-anmälan

• Löfven KU-anmäls för hanteringen av flyktingkrisen
Moderaterna begär att konstitutionsutskottet granskar hur statsminister Stefan Löfven (S) hanterade höstens flyktingkris. Anmälan kommer från partiets gruppledare i riksdagen Jessica Polfjärd.

• Liberalerna KU-anmäler Fridolin
Liberalerna KU-anmäler utbildningsminister Gustav Fridolin för dålig beredning av ett regeringsbeslut. 

• Ygeman KU-anmäls för Frontex-sväng
Inrikesminister Anders Ygeman (S) KU-anmäls efter sin omsvängning i frågan om EU:s gränsstyrka Frontex.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.