Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S: Ännu en borgerlig regering som lämnar efter sig underskott

Foto: Anders Wiklund/TT

Efter onsdagens partiledardebatt fortsatte ordkriget om jobben och statens finanser mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. ”Nu blir det den tredje borgerliga regeringen i rad som lämnar efter sig ett väldigt stort budgetunderskott”, säger gruppledaren Mikael Damberg (S) till DN.

I debatten pekade han på att den borgerliga regeringen gått från ett överskott på 65 miljarder kronor till ett underskott på 87 miljarder i år, enligt den senaste prognosen från Ekonomistyrningsverket.

– Jag tror att den debatten kommer att fortsätta väldigt länge, säger Mikael Damberg.

En besparing S vill göra är på statliga myndigheter, något som kan ge en besparing "i 10-miljardersklassen" enligt en SVT-intervju med partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson. Hon hänvisar till Danmark och säger:

– Det vi har sett i Danmark när man har jobbat väldigt aktivt med effektiviseringar, ja då har det handlat om besparingar i tiomiljardersklassen.

S-gruppledaren tillbakavisar påståenden från FP-ledaren Jan Björklund i debatten att detta skulle leda till att 20.000 jobb skulle försvinna.

– Vi har inte satt några sådana siffror, säger han.

Ekonomin är den fråga där regeringen med finansminister Anders Borg fortfarande har högre förtroendesiffror än Socialdemokraterna. Men statsministern är inte orolig för att förlora initiativet i den frågan.

– När andra skär ner och sparar, så har vi satsat på att hålla uppe efterfrågan, säger Fredrik Reinfeldt.

Men är du inte oroad över siffrorna som Ekonomistyrningsverket kommit med?

– Jag sade i mitt anförande att vi ska återföra Sverige till balans och överskott. Det måste man göra med en arbetslinje och därför ägnade jag hela mitt tal åt hur man ska förstärka drivkrafterna för arbete och de reformer vi måste göra för att få fler arbetade timmar.

Statsministern tyckte att han i debatten tagit tillbaka initiativet i jobbfrågan från Socialdemokraterna.

– Det var tydligare än tidigare att Socialdemokraterna backar ur jobbfrågan, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.