Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S antog framtidskontrakt efter ändringar

Efter flera ändringar antog Socialdemokraternas kongress på torsdagen partiets så kallade framtidskontrakt om ekonomisk-politiska prioriteringar. Bland annat lades en formulering om ”skatt efter bärkraft” till. Men det förändrar inte partiets politik, enligt partiets ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson.
 

– Vår politik ligger fast. Jag är mycket nöjd med den här dagen, säger hon till DN.

Torsdagens debatt på S-kongressen var Magdalena Anderssons första stora interna test som finansministerkandidat.

I sitt inledningstal framhöll hon Socialdemokraternasroll som ”möjliggörare”. Hon tog sin mamma, uppvuxen i ett soldattorp, som fick börja på Uppsala universitet 1959 som exempel.

– Det är precis vad Socialdemokraterna handlar om. Då ochnu. Att möjliggöra dessa resor, sade hon och fick applåder.

Kritiker i partiets vänsterfalang anser att hon står för långt till höger i den ekonomiska politiken. Ett exempel var hennes första skuggbudget som ekonomisk-politisk talesperson i höstas när S-ledningen föreslog inkomstskattehöjningar bara från månadslöner på över 60.000 kronor, betydligt högre än Miljöpartiet som vill inleda skattehöjningar från drygt 40.000kronor. Ett stort antal motioner till S-kongressen handlar om olika skattehöjningar.

– Det som hänt under de senaste årens skattesänkningar är helt enkelt inte acceptabelt, sade Mattias Josefsson, ombud från Älvsborg södra.

I den temagrupp som diskuterade formuleringarna iFramtidskontraktet i onsdags kväll gjordes ett flertal ändringar, bland annat tillkom formuleringen ”skatt efter bärkraft”. Det betyder dock inte att S ändrar sin politik om att inkomstskattehöjningar efter en eventuell valseger nästa är bara ska gälla månadsinkomster över 60 000 kronor.

– Det är en form av skatt efter bärkraft som vi föreslår, säger Magdalena Andersson.

Tillkom gjorde också en formulering om att ”hela landet skaväxa” för att blidka kritiker som anser att partiet numera ägnar sig för lite åt regionalpolitik.

Efter en och en halv timmes debatt antog en majoritet av kongressombuden det reviderade förslaget.

Partistyrelsen vann också med bred marginal två omröstningar om att ta bort målet om ett överskott på en procent av BNP ur FRamtidskontraktet och ett avskaffande av rot- och rut-avdragen i sin nuvarande form.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.