Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/s-backar-svagt-gor-sitt-samsta-val/

SVENSK POLITIK

S backar svagt – gör sitt sämsta val

Statsminister Stefan Löfven och Heléne Fritzon på Socialdemokraternas valvaka.
Statsminister Stefan Löfven och Heléne Fritzon på Socialdemokraternas valvaka. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det blev tyst på Socialdemokraternas valvaka när det preliminära resultatet presenterades. I stället för att ha brutit trenden och ökat, som SVT:s vallokalundersökning pekade på, backade partiet till 23,6 procent – det sämsta resultatet hittills.

Statsminister Stefan Löfven var tydlig i sitt tacktal till partivännerna efter att partiet gjort sitt sämsta val hittills.

– Det är klart att vi har önskat oss ett bättre resultat, sade han.

– Men vi behåller ställningen som största parti, och vi behåller våra fem mandat, tillade han till applåder.

När SVT:s vallokalundersökning kom klockan 21 visade den på att Socialdemokraterna ökat med 0,9 procentenheter till 25,1 procent.

Det utlöste ett jubelvrål och smattrande applåder. Lättnaden hos Socialdemokraterna var också ett uttryck för hur nervösa många hade varit inför söndagens val.

Men jublet varade bara i två timmar. När det preliminära valresultatet kom klockan 23 hade S backat till 23,6 procent. Och under några sekunder blev det tyst – luften gick ur de församlade valarbetarna.

Inrikesminister Mikael Damberg hade glatt sig åt att förbannelsen – att S har backat i samtliga EU-val sedan Sverige gick med i EU – var bruten.

– Det är ändå ett hyggligt resultat, sade han till DN.

Men förbannelsen ligger kvar?

– Exakt, exakt, svarade han med ett ironiskt leende.

Spänningen märktes hos ledande socialdemokrater när de anlände till partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm. Opinionsmätningar har pekat på framgångar för högerpopulistiska och extremistiska partier, något som Heléne Fritzon, Socialdemokraternas toppkandidat, påpekade när DN pratade med henne.

– Det är en oroande utveckling och det gör att det här är ett värderingsval – det gäller att stå upp för demokratiska värderingar och rättigheter, sade hon.

– Jag hoppas att något händer här. Vi kan inte räkna med en tillbakagång, men det gäller att stoppa deras framgångar.

Läs mer: Liberalerna klarar sig med liten marginal

Det var även ett tema för statsminister Stefan Löfven, som såg framför sig ett bredare samarbete i EU-parlamentet än vad som har varit det hittills vanliga.

– Ungefär som vi har här, sade han på en presskonferens och syftade på januariöverenskommelsen mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet.

En av de få som tycktes tämligen obekymrad var just Stefan Löfven. Avspänt leende gick han förbi fotograferna in till valvakan.

– Jag ser fram mot en härlig valvakekväll. Jag hoppas att valdeltagandet blir högt och att det går bra förvisso, naturligtvis, sade han.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll var ”övertygad” om ett valdeltagande jämfört med 2014. Så även Fritzon.

– Och det brukar gynna oss, sade hon.

Moderaterna ökar med mer än tre procentenheter, vilket Damberg tror är ett resultat av turbulensen kring SD och KD i valrörelsens slutskede.

Han syftade på skandalen kring Sverigedemokraternas Peter Lundgrens sexuella trakasserier och diskussionen om Kristdemokraternas syn på aborträtten.

I slutskedet av valrörelsen rök också Heléne Fritzon ihop med KD:s Sara Skyttedal. Fritzon hade avfärdat Skyttedals användande av lyxföremål som Gucciväskor och sportbilar för att projicera en viss image.

– Sara Skyttedal får ha vilken väska som hon vill. Men hon använde väskor och sportbilar som politisk rekvisita, sade Fritzon när hon kommenterade angreppet.

– Och då måste hon svara på frågor på den politiken.

Hon tillade att Skyttedal inte är tydlig när det gäller aborträtten och påpekade att Lars Adaktusson ”står över” Sara Skyttedal då denne är andre vice ordförande i partiet.

– Så det är hans linje som gäller.

Lars Adaktusson har 22 gånger i EU-parlamentet röstat emot olika uttalanden som stödjer kvinnors rätt till abort. Han har svarat med att han röstat så för att parlamentet inte har någon beslutanderätt när det gäller abort.

I sitt tal till partivännerna gick också Heléne Fritzon in på just kvinnors rättigheter – utan att nämna Adaktussons namn. Hon upprepade att det hade varit ett värderingsval.

– Vi har haft starka budskap, det är mycket som står på spel. Och vi har visat att vi har legat rätt, sade hon.

Läs mer: Efter krisveckan – nu jublar SD

Man får gå tillbaka till riksdagsvalet 1908, innan kvinnor fick rösta och där en minimiinkomst krävdes för att få rösta, för att hitta ett lägre resultat än Socialdemokraternas resultat under söndagen. Partierna har tappat röster i varje år sedan EU-inträdet, från 28,06 procent 1995 till söndagens 23,6 procent.

Socialdemokraternas låga resultat speglar en bredare trend där socialdemokratiska partier i Europa tappar makt, både på nationell och på EU-nivå. Enligt Europe Elects prognos ser Socialdemokraternas grupp i EU-parlamentet, S&D, ut att tappa över 50 av sina 191 platser i parlamentet.

Läs mer: Fem saker du måste veta om nattens svenska resultat

Live-grafik: Alla nattens resultat – i Sverige, EU och där du bor

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt