Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S-budget kan räddas – C vill inte blockera

Riksdagens talman Per Westerberg höll presskonferens om regeringsfrågan på tisdagen.
Riksdagens talman Per Westerberg höll presskonferens om regeringsfrågan på tisdagen. Foto: Roger Turesson

En ny spricka i alliansen kan rädda S-ledaren Stefan Löfvens budget. Centerpartiet och Folkpartiet är oense om hur man ska agera senare i höst. Medan FP öppnar för att riva upp delar av en rödgrön höstbudget i efterhand säger C nej.

Under onsdagen inleder riksdagens talman Per Westerberg sonderingarna med alla partiledarna, samma dag som det slutliga resultatet av valet presenteras. Efter ett möte i går med de vice talmännen konstaterade han på en pressträff i riksdagen att Sverige har en komplicerad regeringsbildning framför sig.

Utmaningen för Stefan Löfven är inte bara att klara en statsministeromröstning i riksdagen. Den nya regeringen ska också få igenom sin budget i december.

– Det gäller att få en hållbar regering som har en hygglig förutsättning att få igenom sin budget, säger Per Westerberg.

Därför kommer han att ta upp frågan om budgeten redan under samtalen med partiledarna om regeringsbildningen.

– Den svåraste frågan är att hitta en regeringsbildare som kan få igenom en budget i december. Det är den springande punkten. Jag tror att det är mycket svårare än att få igenom en regeringsbildare som klarar en förtroendeomröstning, säger Per Westerberg.

Eftersom alliansen ämnar lägga fram en gemensam budgetmotion blir Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt central de kommande veckorna. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att behöva Vänsterpartiets aktiva stöd för att få igenom budgeten. Det räcker inte med att V lägger ned sina röster.

Per Westerberg kommer därför att fråga partiledarna om hur de kommer att ställa sig till den nya regeringens budget.

– Jag kommer att fråga och jag kommer försöka få ett svar. Det är inte säkert att jag får ett rakt svar. Jag ska försöka sondera så långt det är möjligt. Jag vill lämna ett stats­ministerförslag som håller och en regering som är någorlunda hållbar, säger han.

Regeringsbildningen kompliceras av Stefan Löfvens besked i måndags om att Vänsterpartiet inte kommer att ingå i en ny regering. Jonas Sjöstedt är mycket upprörd över beskedet att utesluta V och ställer krav på en uppgörelse om vinsterna i välfärden för att stödja en budget från en kommande regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Trots den bryska behandlingen av Jonas Sjöstedt är Socialdemokraternas huvudalternativ att försöka få Vänsterpartiet att stödja budgeten. Eventuella samarbeten med Folkpartiet och Centerpartiet tror ingen i S-ledningen på redan i år. Om det blir aktuellt senare handlar det om uppgörelser i enskilda sakfrågor snarare än om hela budgeten.

Stefan Löfven har aldrig haft för avsikt att ta med Vänsterpartiet i regeringen, enligt DN:s källor. Att beskedet lämnades redan dagen efter valet gjordes för att undvika spekulationer.

– Det var lika bra att vara ärliga från början om hur det ligger till ­ i stället för att låta det gå någon vecka och sedan få en diskussion om vad det föll på. Det ville vi inte vara med om, säger en centralt placerad S-källa till DN.

Men även om Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle lyckas få igenom en budget med stöd av Väns­terpartiet har ett annat hot tornat upp sig under de senaste dagarna: att de borgerliga på samma sätt som de rödgröna gjorde i vintras skulle bryta ut en eller flera delar av budgeten i efterhand där Sverige­demokraterna är på samma linje.

En som hotar med detta är Folkpartiets ledare Jan Björklund som anser att en ny praxis nu etablerats för budgetordningen i riksdagen.

– Socialdemokraterna har satt standarden. Vi ville inte att regelverket skulle tolkas så. Men som man bäddar får man ligga, säger Jan Björklund till DN.

För att ett sådant hot skulle vara reellt behövs att alla fyra borgerliga partier är på samma linje. Men DN kan nu avslöja att Centerpartiet inte tänker medverka. Därmed är alliansen splittrad.

– Vi har försvarat budgetens integritet hela tiden. Det kommer vi att göra nu också, säger Martin Ådahl, chefsekonom på Centerpartiet.

Han håller därmed fast vid den hårda kritik som han och Per-Ola Eriksson, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson på 90-talet, uttryckt i en artikel på DN Debatt. Beskedet innebär att Stefan Löfven får igenom sin ekonomiska politik om han får igenom budgeten i riksdagen senare i höst.

Fakta. S stoppade beslut

I december förra året stoppade Socialdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna en skatte­sänkning, egentligen en höjning av nivån där statlig skatt ska betalas. Beslutet var en del av alliansens budget, som ska tas som ett paket. Men genom ett initiativ i utskottet kunde det redan fattade budget­beslutet rivas upp.

Metoden vållade politisk strid. Regeringen och talmanskansliets jurister ansåg att den bröt mot budgetlagen, men efter att Konstitutionsutskottet godkänt den togs ändå beslutet. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.