Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S: Det här visar hur fel regeringen haft

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson anser att Anders Borgs sparpaket och reviderade prognoser bekräftar partiets kritik.

– Det säger ju något om det ekonomiska läget i Sverige och visar hur fel regeringen hade i höstas när man satte sprätt på stora skattesänkningar och hur enormt fel man hade bara för drygt 50 dagar sedan när man kämpade för att få igenom sin skattesänkning, säger hon.

– Jag antar att Anders Borg är tacksam för att vi lyckades stoppa den. Jag väntar fortfarande på ett tackkort, säger Andersson.

Hon vill inte i detalj kommentera de olika sparförslagen. Att sänka avdragsrätten för pensionssparande kan det finnas argument för, anser hon.

– Vad jag reagerar direkt på är förslaget att sänka bidragsdelen i studielånen. Varför ska studenterna låna mer pengar för att Anders Borg har lånat för mycket? säger Andersson.

Hon kritiserar också Borg för att fortsatt ha mer optimistiska prognoser än regeringens egna expertmyndigheter, framför allt vad det gäller det konjunkturjusterade sparandet.

– Vi har hamnat i den här situationen för att regeringen haft för hög tilltro till effekterna av sin politik. Efter sju år ser vi att de har haft fel, säger Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.