Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S: Ett märkligt inslag som kan gynna SD

Magdalena Andersson är kritisk till regeringens presentation av flyktingkostnaderna.
Magdalena Andersson är kritisk till regeringens presentation av flyktingkostnaderna. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Socialdemokraterna anser att regeringens presentation av kostnader för de ökade flyktingströmmarna till Sverige kan gynna Sverigedemokraterna. "Ett märkligt inslag i valrörelsen", säger Magdalena Andersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson, till DN.

De ökade kostnaderna för statskassan som finansminister Anders Borg (M) aviserade på en presskonferens tillsammans med utrikesminister Carl Bildt (M) på torsdagen handlar om knappt en halv miljarder kronor för 2014 och drygt 1,5 miljarder kronor för 2015. Det är mindre avvikelser i en statsbudget, anser Magdalena Andersson.

– Handlar det om kostnadsökningar en miljard är det fullt hanterbart i en budget på 800 miljarder kronor. Det är kostnader som ingår i ett vanligt budgetarbete, säger hon.

Migrationsverket har slagit larm om att myndigheten behöver mer pengar för att klara en ökad flyktingström från Irak, Syrien och Nordafrika under andra halvan av juni och under juli.

– Jag är förvånad att man från regeringen lyfter fram just den här prognosen från just den här myndigheten. Det är ett märkligt inslag i valrörelsen, säger Magdalena Andersson.

Regeringen har tidigare inte särskilt lyft fram kostnader för flyktingmottagandet. Men i lördags ändrades det förhållningssättet när statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i sitt sommartal vädjade till svenska folket att "öppna sina hjärtan" och acceptera ökade kostnader för flyktingmottagandet.

Uttalandet har fått S-kritik både från förra EU-kommissionären Margot Wallström som anser att det "spelar SD i händerna" och partiledaren Stefan Löfven som anser att statsministerns uttalande var "ovärdigt".

Magdalena Andersson ger inte heller mycket för Borgs prognoser om att kostnaderna för flyktingmottagandet kan bli bli omkring 6 miljarder kronor högre 2016 och 12 miljarder kronor högre för statskassan 2017 och 2018.

– På sikt är kostnaderna mycket osäkra och handlar om vad som händer i världen. Det är mycket osäkert, precis som andra kostnader i statsbudgeten som arbetslösheten och sjukskrivningarna som gått upp för unga tjejer inte minst. Det är den typ av osäkerhet som man jobbar med i regeringen och som man tar tag i i budgetarbetet, säger hon.

S-finansministerkandidaten tycker inte att ökningen av flyktingar under sommaren är anmärkningsvärd, trots att Migrationsverkets prognos skrivits upp två gånger på kort tid och att antalet som kommer till Sverige nu närmar sig den nivå som fanns under Balkankriget på 90-talet.

– Det är inte exceptionellt på något sätt, säger Andersson.

Menar du att det handlar om politisk taktik?

– Jag kan konstatera att i dag pratar vi om det här i stället för regeringens jobbmisslyckande eller skolmisslyckande. Det riskerar naturligtvis att gynna Sverigedemokraterna.

Finansminister Anders Borg tror inte att Moderaternas beräkningar av kostnaderna för flyktingar gynnar SD i valrörelsen.

– Man försöker inte säga att det kan tas någon annanstans eller att det inte har effekter eller att man bara tittar på det närmaste året när man vet att de här kostnaderna går in i systemet. Då redovisar man det. Sedan anpassar man sin valrörelse och sina löften och sina budgetar till det och så tar man sig tillbaka till de säkerhetsmarginaler som vi behöver och att kommunerna får sina pengar.

Men finns det någon gräns där flyktingströmmarna blir så stora att svensk ekonomi inte klarar av det här, enligt din bedömning?

– Det är vi verkligen inte i närheten av. Det är en kraftig ökning. Sverige står rustat, kommuner och civilsamhället ställer upp, för att möta detta.

Utrikesminister Carl Bildt, som hanterade den stora flyktingströmmen i egenskap av statsminister under början av 90-talet, tycker att det vore väldigt konstigt att ”mörka” ökade kostnader för flyktingmottagandet.

– I en valrörelse ska man ärligt redovisa för väljarna de utmaningar som landet står inför. De gäller alldeles oavsett vilken regering vi kommer att ha efter valet, säger Carl Bildt.​

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.