Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S ett parti i fullständig kris

Håkan Juholt verkar ha tappat greppet om sitt parti. Socialdemokraterna är i fullständig kris och kraven på partiledarens avgång växer. I det läget skulle de flesta gett upp men Håkan Juholt är fast besluten att sitta kvar.

Under torsdagen djupnade Social­demokraternas kris. DN avslöjade att flera social-demokrater i riksdagen och partitoppen vill att partiledaren Håkan Juholt avgår frivilligt. Något som senare på dagen bekräftades av SVT:s och TT:s källor.

Men partiledaren själv verkar fast besluten att sitta kvar. Av det han sagt hittills finns det ingenting som tyder på att han tänker ge upp i första taget.

Håkan Juholts beslutsamhet gör att Socialdemokraterna hamnar i en svår situation om de kommer fram till att Juholt bör lämna sin post. Att avsätta en partiledare som inte själv vill avgå är en komplicerad process.

S-ledaren valdes av extra­kongressen i mars i år och formellt är det bara kongressen, partiets högs-ta beslutande organ, som kan avsätta honom. Mellan kongresserna ligger makten visserligen hos det verkställande utskottet, VU, men det gäller inte personfrågorna.

Att det är så var tydligt i samband med Socialdemokraternas extrakongress i våras. Då pressades Thomas Östros och Ylva Johansson av valberedningen tills de gav upp och lämnade sina platser i det verkställande utskottet. De avgick för att valberedningen ville se andra personer på deras poster, inte för att de var tvungna.
I dag sammanträder VU för att diskutera Håkan Juholts framtid.

Om ledamöterna där kommer fram till att det inte längre finns något förtroende för honom kommer de att säga det till honom. I det läget väljer Juholt sannolikt att avgå, men han behöver alltså inte göra det.

Det går inte heller att avsätta Juholt eller någon annan i partiets högsta ledning på en extrakongress. Extrakongresserna tillåter bara fyllnadsval där personer som avgått ersätts.

Formellt kan Juholt alltså sitta kvar till kongressen 2013. Då är det ett år kvar till nästa riksdagsval och i praktiken för sent att välja en ny partiledare.

Bland dem som kräver partiledarens avgång finns nu även personer som stått bakom valet av Håkan Juholt och som egentligen vill ha honom kvar. Men de gör bedömningen att affärerna kring honom blivit en för stor belastning för partiet.

Den senaste veckan verkar Håkan Juholts framtid ha blivit en heltidssysselsättning för social­demokrater på alla nivåer. I stället för diskussioner om politiken handlar både de interna mötena och kontakterna med väljarna om de senaste turerna kring partiledarens hyresersättningar och reseräkningar.

Krisen har också tagit hårt på personalen på Håkan Juholts kansli. Särskilt sedan Juholts assistent tagit time-out efter att ha berättat att han haft kontakt med riksdagsförvaltningen om Juholts hyra redan i augusti.

På eftermiddagen kallades personalen till ett informationsmöte där de fick veta att partisekreteraren Carin Jämtin nu också leder arbetet på riksdagskansliet som egentligen är partiledarens domäner. Beslutet var framtvingat av den handlingsförlamning de anställda hamnat i under de senaste dagarnas turbulens.

Frågan är hur länge partiorganisationen kan tillåta att all kraft går till att hantera gamla och nya uppgifter kring partiordföranden. Varje nytt avslöjande drar i gång en ny storm som måste hanteras.

Samtidigt sjunker väljarnas förtroende för Håkan Juholt till rekordlåga nivåer. DN/Synovates undersökning som publicerades i tisdags visar att förtroendet för

S-ledaren halverades över helgen och nya undersökningar kommer sannolikt att visa liknande resultat.

Även om Håkan Juholt rider ut stormen den här gången är det inte säkert att det är han som leder partiet i valrörelsen 2014. Om det visar sig att väljarna inte återfår förtroendet för Juholt finns det ingen annan utväg än att byta ut honom mot någon annan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.